Дионисиос Соломос

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дионисиос Соломос
Διονύσιος Σολωμός
гръцки поет
Solomos portrait 4.jpg
Роден
Починал

Етнос гърци
Националност  Гърция
Образование Павийски университет
Литература
Известни творби Химн на Гърция
Подпис Dionysios-solomos-signature.svg
Дионисиос Соломос в Общомедия

Дионисиос Соломос (на гръцки: Διονύσιος Σολωμός) е гръцки поет.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден през 1798 г. в Закинтос. Син на комит Николаос Соломос. На 10-годишна възраст е изпратен да учи в Италия. Там прекарва цялото си детство. Завършва право през 1818 г. и се завръща в родния о. Закинтос.

Оттогава започват опитите му да пише стихове. Първоначално пише само на италиански език. По-късно (1821) под влияние на приятеля си Яковос Пулилас и Харилаос Трикупис започва да твори на родния си език.

През 1822 г. напуска о. Закинтос и се премества на остров Корфу, където остава до края на дните си. На Корфу се превръща в духовен водач на местното интлектуално общество.

Дионисиос Соломос е считан за родоначалник на съвременната гръцка поезия. Обявен е за национален поет на Гърция. Написва поемата „Химн за прослава на свободата“, която през 1864 г. е обявена за химн на Гърция.

Творчество: поеми „Химн за прослава на свободата“, „Лудата майка“ и „Братя“(1821), „Ода за смъртта на лорд Байрон“ (1840), „Диалог“ (1855), „Свободните обсадени“ (1858, незавършена) и много други стихове и фрагменти от различни проекти. След смъртта му Г. Калозгурос превежда стиховете написани на италиански език в периода 18471851 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]