Дмитрий Узнадзе

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дмитрий Узнадзе
психолог
Роден
Закар Грузия
Починал
Националност грузинец
Научна дейност
Област Психология
Образование Лайпцигски университет
Харковски университет
Работил в Тбилиски държавен университет

Дмитрий Николаевич Узнадзе (на грузински: დიმიტრი უზნაძე) е грузински психолог и философ, разработил общопсихологическа теория за нагласата, един от основателите и професор в Тбилиския държавен университет (1918), където е основал катедра по психология; директор на Института по психология към Академията на науките на Грузия, академик от Академията на науките на Грузия (1941).

Работите на автора са „Основни положения на теорията за нагласата“ (1961) и „Експериментални основи на психологията на нагласата“ (1966). Образованието си е получил в Лайпциг (1909) и Харков (1913). Той е създател и на научна школа. Дал е собствено методологическо обяснение на понятието „установка (нагласа)“ като „граница“ между субективно и обективно, която свързва психичното не само с психичното, но и с физическото. В съветската психология „установката“ на Узнадзе е била открита форма на „безсъзнателното“, за което са писали привържениците на забранената в СССР психоанализа.

Установката се описва като цялостно, недиференцирано и безсъзнателно състояние на субекта, предшестващо дейността и явяващо се опосредстващо звено между психичното и физическото, позволяващо да се премахне „постулата за непосредствеността“. Възниква при сблъскване на потребностите на субекта и обективната ситуация за тяхното удовлетворяване. (На български руската дума „установка“ най-точно може да се преведе като „нагласа“.)

Библиография[редактиране | редактиране на кода]

  • Die metaphysische Weltanschauung W. Ssolowiows mit orientierendem Überblick seiner Erkenntnistheorie, Halle/Saale, 1909;
  • Общая психология, 1940 (преиздадена през 2004).
  • Экспериментальные основы психологии установки, 1949
  • Психологические исследования, М., 1966
На български език
  • Установка. Поведение. Дейност, Изд. Наука и изкуство, 1985

Трудове на неговата школа[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници, свързани с темата психология.