Дневен патрул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Дневен патрул
Дневной дозор
Автор Сергей Лукяненко и Владимир Василев
Първо издание 2004 г.
Русия
Оригинален език руски
Жанр фентъзи
Вид роман
Поредица Нощен патрул
Предходна Нощен патрул
Следваща Сумрачен патрул
ISBN ISBN 954-761-203-4

„Дневен патрул“ (на руски: Дневной дозор) е фантастичен роман на руския писател Сергей Лукяненко (в съавторство с Владимир Василев). Това е втората книга от тетралогията след „Нощен патрул“ и преди „Сумрачен патрул“ и „Последен патрул“.

Необходимо е да се отбележи, че руският филм на Тимур Бекмамбетов, озаглавен „Дневной дозор“ („Дневен патрул“, но „Дневна стража“ в българския превод), няма нищо общо с този роман, а е по-скоро адаптация на части от първата книга „Нощен патрул“.

Както и в „Нощен патрул“, тази книга е разделена на 3 части:

 • Вход за външни лица - разрешен
 • Чужд за различните
 • Различна сила

Резюме[редактиране | редактиране на кода]

Вход за външни лица - разрешен[редактиране | редактиране на кода]

Из улиците на Москва се разхождат Различните, неразличими от останалото население. Притежаващи свръхестествени сили и способни да влизат в Сумрака, сенчест свят, който съществува паралелно на нашия, всеки се е заклел във вярност към Тъмните (Дневната стража) или Светлите (нощната стража).

В „Дневен патрул“, втората книга от тетралогията, Алиса - млада и красива тъмна Различна напуска къщата си с намерение да се срещне с другарите си в Нощната стража. Екипът е на мисия да задържи неиницииран Различен, практикувайки тъмно вещерство, който досега се е изплъзвал на бюрото, отговорно за намирането и инициализирането на нелицензирани различни, практикуващи магия. Изглежда като рутинна операция. Но когато пристигат, Нощната стража вече е извършила арест. Провежда се жестока битка, в която Алиса едва не умира. С източени сили, тя е пратена да се възстанови в младежки лагер край Черно море. Там тя среща Игор, химията между тях се проявява мигновено и е неустоима, и Алиса открива, че е влюбена. Но тогава идва разтърсващото откритие: Игор е Светъл маг. Алиса си спомня, че той е един от участвалите в битката, която я осакатява. Знаейки истината един за друг, идеята, че между тях може да има нещо става абсурдна. Сега за тях няма друга алтернатива, освен магически дуел - битка, която никой от тях не иска да спечели...

Чужд за различните[редактиране | редактиране на кода]

От европейското бюро на Инквизицията е откраднат "Нокътят на Фафнер" - артефакт с огромна сила, който е в пиковият си тъмен период и ще достигне максимална мощност в Москва. Виновни са "Братството на Фафнер" - секта тъмни магове, незачитащи Договора и чиято крайна цел е да ревъплатят Сумрачният Дракон - Фафнер - Тъмен Маг извън категорията.

Междувременно Виталий Рогоза се опомня насред влака - Не знае кой е той, нито защо куфарчето му е натъпкано с пари, нито защо отпъди върколака в парка с думите: "Да не искаш да се обадя на Нощния Патрул? Само това остана - различни да нападат различни." Кои са тези различни и защо каза това? От Украйна пристига в Москва тъмния маг Виталий Рогоза - слаб тъмен маг, който впоследствие се оказва огледало - рожба на Сумрака, чиято сила се изкачва в зависимост силата на противника, с когото се бие. Огледалото се появява, когато някой патрул рязко придобие надмощие над другия - В случая това става, когато Хесер прекалено бързо издига нивото на Светлана. Мисията на огледалото е да изравни силите, което означава да бъде елиминирана Светлана...

Различна сила[редактиране | редактиране на кода]

Тъмният маг Едгар е изпратен в Прага, където е преместено Европейското бюро на Инквизицията, за да защитава маговете от Братството на Регин, които са хванати от Хесер, когато пристигат в Москва с откраднатия от тях могъщ артефакт "Нокътя на Фафнер". Те трябва да бъдат изправени пред трибунала на Инквизицията и се очаква, че ще бъдат развъплътени. Там ще бъде разгледано и делото, заведено от Нощния патрул, по повод убийството на вещицата Алиса от светлия маг Игор и загиналия в същия инцидент не-различен Макар. Нощният патрул обвинява Дневния патрул, че смъртта на Алиса е провокация измислена от Завулон и изпращат Антон Городецки като обвинител и защитник на Игор. Докато е в Прага, Едгар посещава библиотека по некромантия и разбира, че събитията отпреди няколко месеца - убийството на Алиса, събирането на четирима Тъмни сектанти с различен цвят на кожата (четирите конника на Апокалипсиса), поръчаните от Завулон две картини и неговото собствено присъствие в Прага са внимателно замислени от шефа на московския Дневен патрул и имат една цел - ре-въплътяването от Сумрака на Фафнер - Сумрачния Дракон. И Различният, който е подходящ за "разменна монета" е именно той - Едгар. Той уведомява Инквизицията за плановете на Завулон и от страх става техен член.

Герои[редактиране | редактиране на кода]

Светли[редактиране | редактиране на кода]

 • Антон Городецки - главният герой и разказвач - светъл маг от второ равнище, който вече е оперативен работник. С напредването на сюжета той разкрива циничността на светлината и мрака и тяхната относителност.
 • Борис Игнатиевич (Хесер) - ръководител на московския Нощен патрул, маг извън категорията. Той държи на своите подчинени, но не се притеснява да ги излага на опасност, за да осъществят целите на светлината
 • Светлана - висша вълшебница, която ще роди Мисията на светлите - най-силната различна. Тя се разделя за кратко с Антон, но го обича много и е много се грижи и притеснява за него.
 • Олга - висша светла вълшебница, приятелка и любовница на Хесер, наскоро въстановена като висша и освободена от наказанието си.
 • Семьон - светъл маг от второ равнище. Циничен, с огромен опит, който му позволява да чете мислите на хората без да ползва магия.
 • Тигърче - Тясно специализиран Боен маг, трансформиращ се в Тигър. Добър оперативен работник, но позволява на емоциите и да вземат връх и бива убита от Огледалото при самозащита.
 • Мечок - тясно специализиран боен маг, трансформиращ се в Мечка. Приятел на Тигърчето, не говорещ почти с никого.
 • Игнат - Плейбоят на нощния патрул - много красив, способен да вкара в леглото си всяка жена.
 • Гарик - срамежлив светъл маг
 • Игор - светъл маг от средно ниво. Идеалист. Единственият способен да обучи мисията на хората - дъщерята на Светлана.

Тъмни[редактиране | редактиране на кода]

 • Завулон - ръководител на Дневния Патрул на Москва, тъмен маг извън категорията. Не се стеснява да жертва подчинени в името на интересите на тъмнината.
 • Алиса - вещица средно ниво, влюбена в Завулон и използвана от него за отстраняването на Игор. Убита е от Игор след като и двамата разбират в кого са се влюбили.
 • Едгар - тъмен маг трето равнище, заместник на Завулон като ръководител на Дневния Патрул. Силен маг, на когото му писват интригите в дневния патрул, последната от които заплашва неговия живот и решава да се присъедини към инквизицията.

Неприсъединени[редактиране | редактиране на кода]

 • Максим - инквизитор.
 • Виталий - огледалото, чиято цел е да въстанови Баланса на силите.
 • Витезслав Грубин - инквизитор, висш Вампир и най-силният "жив" (доколкото един вампир може да бъде жив) вампир.
Предишна: Поредица:
Следваща:
Нощен патрул Нощен патрул Сумрачен патрул