Добра надежда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Добра надежда (нос))
Тази статия е за географския нос. За крепостта в Кейптаун вижте Добра надежда (крепост).

Добра надежда
Информация
МестоположениеЗападен Кейп, ЮАР
АкваторияАтлантически океан
-34.3581° с. ш. 18.4719° и. д.
Добра надежда в Общомедия

Добра надежда[1] (на африкаанс: Kaap die Goeie Hoop; на английски: Cape of Good Hope) е нос в югозападния край на Африка, Република Южна Африка. Той се намира в южния край на Капския полуостров в Южна Африка, на около 50 километра южно от центъра на град Кейптаун.

Понякога се приема неправилно за граница между Индийския и Атлантическия океан, докато всъщност най-южната точка на Африка е Иглен нос, на около 150 километра югоизточно от него. След нос Добра надежда обаче бреговата линия започва да се извива на югоизток.

Първият европеец, заобиколил носа, е португалецът Бартоломео Диас през 1488 г. През втората половина на XV век в търсене на морски път до Индия, все повече португалски експедиции са изпращани да проучват африканския бряг в южна посока. Начело на една от тях Диас най-после достига до южния бряг на Африка. Според историята заради силните бури, с които експедицията се сблъсква около носа и които я принуждават да вземе курс доста по на юг и да го заобиколи, Диас нарича носа Кабо дас торментас/Кабо торментозу (Нос на бурите).[2] Впоследствие португалският крал Жуау II променя името му на настоящото Кабо де Бона Есперанса (нос Добра надежда), тъй като това откритие давало надежда, че морският път до Индия най-после ще бъде открит.

Източници[редактиране | редактиране на кода]