Дойна Алдя-Теодоровичи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дойна Алдя-Теодорович
Doina Aldea-Teodorovici
съветска и молдовска певица
Родена
Починала
ПогребанаКишинев, Молдова

Учила вДържавен университет на Молдова
Семейство

Уебсайтwww.teodorovici.md
Дойна Алдя-Теодорович в Общомедия

Дойна Алдя-Теодоривичи (на румънски: Doina Aldea-Teodorovici; на руски: Дойна Алдя-Теодорович) е съветска и молдовска певица, съпруга на композитора и певец Йон Теодоривичи, заслужила артистка на Молдовска ССР (1992).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 15 ноември 1958 г. в Кишинев в семейството на Евгения и Георге Марин. Баща ѝ е писател и журналист, а майка ѝ е преподавателка по руски език и литература в средно училище № 1 в Кишинев.

Талантът на Дойна се проявява още в детството ѝ и докато е още ученичка приема участие в дублирането на филми на руски език на киностудия „Молдова-филм“. Освен това учи и в музикална школа. От 14-годишна е в ансамбъла „Moldoveneasca“, с който посещава много републики в СССР, а също Монголия, Алжир, Германия, Кипър и фестивала на младежите в Хавана, Куба. През 1975 г. завършва училище и заедно с Юри Николаев започва да води шоу-програмата „Шире круг“. През 1979 г. завършва Филологическия факултет на Кишиневския държавен университет с Румънски език и литература. От 1979 до 1988 г. работи като преподавател по Световна литература в Кишиневския педагогически институт, а след това в Държавния педагогически университет „Йон Крянга“.

Омъжва се през 1981 г. за композитора и певец Йон Алдя-Теодоривичи и на 5 август 1982 г. се ражда синът им Кристофор Алдя-Теодоривичи. Същата година Дойна и мъжът ѝ започват да пеят заедно на сцената естрадна музика[1]. Двамата пеят в множество градове и села в Молдова и Румъния.

На 30 октомври 1992 г. Йон и Дойна умират при катастрофа с кола на 49 километра от Букурещ в село Кошерени. Колата, с която са пътували, се врязва в дърво. Погребани са на централното гробище в Кишинев.

През 1993 г. Дойна е наградена посмъртно с молдовски орден на републиката.

Памет[редактиране | редактиране на кода]

  • Синът им Кристофор Алдя-Теодоровичи – създава фестивала „Douа inimi gemene“, посветен на тях
  • В Кишинев е открит паметник на Йон и Дойна Теодоровичи.[2]
  • В чест на артистите в Молдова е пусната паметна монета от 100 молдовски леи (в обращение от 3 август 2010).[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]