Дом „Радиче Фосати“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дом „Радиче Фосати“
Карта
Местоположение в Милано
ВидПалацо
Местоположение Милано, Италия
ИзгражданеXIII век
XVII век (преустройство)
Статутчастна собственост
Състояниечастично отворена
Адресул. „Капучо“ 13
Дом „Радиче Фосати“ в Общомедия

Дом „Радиче Фосати“ (на италиански: Casa Radice Fossati), бивш Дворец „Станга Атендоло Болонини“ (Stanga Attendolo Bolognini), е историческа сграда на ул. „Капучо“ 13 в Милано, Северна Италия.

История и описание[редактиране | редактиране на кода]

Сградата е един от най-старите примери за благородническа жилищна архитектура в Милано: в своите примитивни форми, в по-голямата си част запазени отвън, датира от XIII век. Интериорът от своя страна е преустроен през XVII век. През 1836 г. е преустроена от инж. Луиджи Радиче Фосати по нареждане на миланското семейство Галина.

Достъпна е от алея от вековни липи и е разделена на три фасади, които се отварят към просторен квадратен двор. Фасадата е от видимо кото с различни отвори в резултат на различните пренареждания и реставрации, които сградата претърпява през годините: структурата е скромна, което е характерно за романската архитектура; единственият украсен елемент от фасадата е сводестият портал с редуващи се теракота и каменни зъбци.

Основното ядро ​​се характеризира с портик, украсен с декоративни стенописи, датиращи от XVII век, сега затворен от защитни прозорци. Оттук има достъп до вътрешните зали, обзаведени с камини и огледала от различни епохи. Горната част на стените е изписана с деликатни флорални и пейзажни мотиви с нимфи ​​и херувими, обрамчващи великолепните касетни тавани.

Вътрешният двор е определен от три страни, едната от които е портик с колони в тоскански стил и касетен таван от сградата, докато четвъртата страна е с изглед към градината на дома.

Порталът, заедно с този на ректората на Сан Калимеро, е единственият пример за романски портал в градско строителство в Милано.

Днес една част от сградата е частен дом, а другата част от нея се използва за организиране на събития.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Casa Radice Fossati в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​