Дон Жуан (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Дон Жуан.

Дон Жуан
DonJuanSTILL.0660 web.jpg
Antarctica relief location map.jpg
-77.5623° с. ш. 161.1912° и. д.
Местоположение в Антарктида
Местоположение Антарктика
Дон Жуан в Общомедия

Дон Жуан е малко и много плитко хиперсалинно езеро, разположено в западния край на долината Райт (Земя Виктория, Антарктида) на 9 км западно от езерото Ванда. То е „заклещено“ между върха Асгард на юг и Дайс на север. В западния си край има малък приток, който идва от близко разположения ледник. Езерото Дон Жуан е най-соленото на Земята. Нивото му на соленост е над 40%.

Самото езеро е открито през 1961 година, когато пилотите лейтенант Дон Ру и лейтенант Джон Хики, прелитат над него с хеликоптер и установяват неизследвано дотогава езеро[1]. Интересното е, че при първоначалното изследване на езерцето, температурата на околната среда е около -30 °C (-22 °F), а водата в него е в течно състояние.

Харктеристики[редактиране | редактиране на кода]

Езерото е сравнително плитко и с плоско дъно. Площта и обемът на езерото варират във времето. Според топографската карта на USGS, публикувана през 1977 г., площта му е около 0,25 km², като през последните години размерът на езерото е намалял значително. Максималната му дълбочина е била измерена през 1993/94 – около 19 – 20 см. През януари 1997 г. при ново измерване се оказва, че дълбочината е само 10 см, а през декември 1998 г. езерото е вече почти пресъхнало навсякъде, с изключение на една малка площ от няколко десетки квадратни метра. Повечето от останалата вода се намира в депресии около големите скални блокове на самото езерото.

Солеността на езерото е 40%, по-голяма от тази на Мъртво море (разположено между Израел и Йордания) и езерото АсалДжибути). За разлика от други езера и водоеми в долината, Дон Жуан няма ледена покривка. Неговата хиперсоленост не му позволява да замръзна дори при антарктическите студове.

Доминиращите йони в него са калций и хлор. Изчислените концентрации във водата са следните CaCl2 3,72 mol/kg и NaCl 0,50 mol/kg, при температура -51,8 °C. Това е почти равно на 413 грама CaCl2 и 29 грама NaCl на литър вода. Районът около Дон Жуан е покрит със соли на натриев и калциев хлорид, които са се утаявали, докато водата се е изпарявала.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • G.M. Marion (1997). A theoretical evaluation of mineral stability in Don Juan Pond, Wright Valley, Victoria Land. Antarctic Science 9 (01): 92 – 9. doi:10.1017/S0954102097000114
  • Don Juan Pond and Lake Vanda Photo Gallery by Suze, www.pbase.com
  • www.mcmlter.org
  • Информация за езерото

Бележки[редактиране | редактиране на кода]