Доре (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Доре
54.7667° с. ш. -107.3° и. д.
Местоположение в Канада
Местоположениепровинция Саскачеван
Координати54°45′ с. ш. 108°00′ з. д. / 54.75° с. ш. 108° з. д.
Притоцирека Доре
Оттокрека Доре
Дължина35 km
Ширина31 km
Площ640 km2
Надм. височина459 m
Водосб. басейн2435 km2
Населени местаДоре Лейк

Езерото Доре (на английски: Doré Lake) е 7-о по големина езеро в провинция Саскачеван. Площта му, заедно с островите в него е 640 км2[1], която му отрежда 67-о място сред езерата на Канада. Площта само на водното огледало без островите е 628 км2[1]. Надморската височина на водата е 459 м[1].

Езерото се намира в централната част на провинция Саскачеван. Дължината му от северозапад на югоизток е 35 км, а максималната му ширина – 31 км. Средна дълбочина 10,9 м, а максимална – 20,4 м. От октомври до май езерото е покрито с дебела ледена кора, като средногодишното колебание на водната повърхност е от порядъка на ±0,2 м.

Доре има слабо разчленена брегова линия с дължина от 195 км, без заливи и няколко острова (най-голям Биг Айлънд) с площ от 12 км2.

Площта на водосборния му басейн е 2435 km2, като в езерото се вливат множество малки реки. В югозападната част на езерото се влива река Доре, която няколко километра на север изтича от него, влива се от дясно в река Бивър, която е десен приток на река Чърчил.

На южното крайбрежие на езерото се намира малкото и единствено селище Доре Лейк, в близост до което има сезонно летище.

В превод от франко-канадски Доре означава „бяла риба“, която е в изобилие в езерото.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Доре (озеро, Саскачеван)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​