Драгомир Пенчовски

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Драгомир Пенчовски
български партизанин
Роден: 25 октомври 1910 г.
Починал: 18 февруари 1944 г. (33 г.)

Драгомир Ганчев Пенчовски (Шишко) е участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Български партизанин от Народна бойна дружина " Чавдар " и Партизански отряд "Христо Кърпачев".

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Драгомир Пенчовски е роден е на 25 октомври 1910 г. в с. Горско Сливово, Ловешко. Учи в родното си село. По време на военната си служба завършва школа за подофицери. Под влиянието на учителите Тончо Желязков и Тодор Неделчев, става член на РМС. През 1931 г. е активен ремсов организатор в родното си село. Урежда събрания, на които говори Лазар Станев, Павел Ламбов и др, разпространява позиви и апели. За тази си дейност е осъден на три години затвор по ЗЗД.

След излежаване на присъдата е наемен работник в София, откъдето донася комунистическа литература в с. Горско Сливово. Заподозрян от полицията отново, за да не попадне втори път в затвора минава в нелегалност. Партизанин в Народна бойна дружина "Чавдар " от август 1942 г. и Партизански отряд "Христо Кърпачев". Член на БРП (к). Приема партизанското име Шишко. Избран за командир на I- чета. За своята революционна дейност Драгомир Пенчовски получава три задочни смъртни присъди по ЗЗД. Участва във всички бойни действия на отряда.

По време на есенно-зимната офанзива на правителствените сили (1943 – 1944) г. четата води тежки боеве при с. Асеневци, с. Горско Сливово и с. Крушуна. На 18 февруари 1944 г. след предателство е убит в престрелка с подразделение от IX- а ловна дружина край с. Крушуна.


Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Бойният път на Партизански отряд "Христо Кърпачев", Военно издателство, София, 1975