Драконови планини

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Драконови планини
Drakensberge
Monks Cowl (15127602555).jpg
South Africa relief location map.svg
-29.3667° с. ш. 29.5333° и. д.
Местоположение на картата на ЮАР
Общи данни
Местоположение ЮАР, Лесото, Есватини
Най-висок връх Табана Нтленяна
Надм. височина 3482 m
Драконови планини в Общомедия

Драконовите планини (на африкаанс: Drakensberge) са най-високата планинска верига в Южна Африка, разположена на територията на Република Южна Африка, Лесото и Есватини. Най-висок връх е Табана Нтленяна (3482 m н.в.). В повечето си части планините са покрити с базалтен слой с дебелина към 1400 m, който е резултат от вулканична дейност. Геоложкият им произход е много близък с планинските масиви в Етиопия. Те са част от националния парк Роял Натал и на места върховете на хребетите им достигат 3000 m н.в. Средногодишните валежи са около 2000 mm, повечето в източните склонове, като там падат най-голямото количество валежи в цяла Африка.

Планините са известни още с името Дракенсберг или Драхенфелз, което ще рече „Драконова скала“. Заселниците дали на веригата това име заради легендата, че там живее дракон, който често прелита над снежните върхове.

Общата им площ е около 800 000 km²[1]. Тук се срещат около 119 световно застрашени растителни вида и 299 вида птици. Те граничат с двата океана: Атлантически и Индийски океан.[2]. В намиращия се във веригата Кралски национален парк се извисява водопадът Тугела, който със своите 947 m е вторият по височина в света. Централните части на Драконовите планини предлагат и едни от най-прекрасните примери на бушменско скално изкуство, а и условията за катерене там са отлични.

Панорама
Панорама

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Африка“         Портал „Африка