Драматичен театър „Бранко Гавела“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Драматичен театър „Бранко Гавела“
Gavella 0707.JPG
Драматичен театър „Бранко Гавела“
Информация
Населено място Загреб, Флаг на Хърватия Хърватия
Тематика драматичен
Основаване 29 май 1953
Допълнителна информация
Адрес ул. „Франкопанска“ № 8 – 10
Сайт www.gavella.hr
Croatia location map.svg
45.8124° с. ш. 15.9697° и. д.
Разположение в Хърватия
Драматичен театър „Бранко Гавела“ в Общомедия

Драматичен театър „Бранко Гавела“ (на хърватски: Gradsko dramsko kazalište Gavella) е театър в столицата на Хърватия, Загреб, и значим културен център на страната. Носи името на своя основател театралният режисьор, критик и педагог Бранко Гавела (1885 – 1962).

История[редактиране | редактиране на кода]

Националният драматичен театър в Загреб е създаден на 29 май 1953 г. Неговите основатели са група млади актьори и режисьори начело с Бранко Гавела, който по това време е вече утвърдено име в театралния живот на Хърватия. Те настояват да се поставят на сцена по-голям брой драматични сюжети по творби на хърватски автори и особено такива свързани с историческото минало на страната. Първоначално групата работи под името Малък театър на ул. „Франкопанска“ № 8 – 10. На това място около 1913 г. е построено бившето кино „Хелиос“ от хърватския индустриалец Адолф Мюлер[1].

Предвид факта, че помещенията, които групата ползвала, се нуждаели от ремонт, спектаклите в началото се поставят в град Суботица. Най-после сградата е обновена и на 30 октомври 1954 г. отворя врати за публиката с постановката на Бранко Гавела „Голгота“ (Golgota) по творбата на хърватския драматург Мирослав Кърлежа[2].

Впоследствие през годините театърът изнася над 330 премиери и се превръща в един от най-големите театри в Хърватия. Той получава името на основателя си Гавела през 1970 г., а още по-късно е обявен и за „Градски театър“.

От 1973 г. до 1991 г., когато избухва Хърватската война за независимост, се провежда фестивалът „Гавелини вечери“ с най-добрите изпълнения на националните и градски театри на Хърватия. През 2005 г. след четиринадесетгодишно прекъсване фестивалът е възстановен.

В репертоара на театъра присъстват произведения както от хърватската драматургия, така и от световната, както съвременни заглавия, така и класически творби. Всеки сезон се играят около 20 спектакъла. Така например в репертоара на театъра могат да се видят творби на Шекспир, Антон Чехов, Шилер, Молиер, Педро Калдерон де ла Барка, Стриндберг, Бертолт Брехт, Пушкин, Михаил Булгаков, Иван Тургенев, Тенеси Уилямс и др.

От 90-те години на XX век трупата наброява 40 души, сред които много от младото поколение театрали на Хърватия[3].

Източници[редактиране | редактиране на кода]