Loose Change

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Дреболии)
Loose Change
Loose Change
Премиера2005 г.
Времетраене91 минути
Езиканглийски език
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Loose Change“ (на английски заглавието означава 'дребни пари, дреболии') е документален филм за атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк, срещу Пентагона и за падането на самолета от полет 93 в Шанксвил, Пенсилвания на 11 септември 2001 година. Поставя под съмнение официалната версия за случилото се и обвинява правителството на САЩ в заговор.

Филмът съдържа сцени от различни видео материали заснети по време и след атаките от 11 септември, материали от Интернет, експертизи от комисията за 9/11, изследвания и статии от водещите американски вестници, материали от записите по честотата на пожарникарите и много други. В този филм се изразяват съмнения относно официалната версия за атаките от 11 септември. Основните акценти са:

  • двата самолета, ударили се в двете кули на Световния тъговски център,
  • самолетът, паднал в Шанксвил, Пенсилвания
  • самолетът, ударил Пентагона
  • срутването на Кулите близнаци

Филмът е предоставен от компанията „По-силно от думи“ (англ. Louder Than Words), която се състои от трима студенти – Дилан Авери, 22-годишен (основател, собственик и режисьор), Кори Роуи, 22-годишен (собственик и режисьор) и Джейсън Бермас 26-годишен (уебмастър и графичен дизайнер). Дилан е родом от Лийсбър, Вирджиния. Кори е от Онеонта, Ню Йорк; на 18 години се записва в армията без видима причина или, както казва: „Предполагам, за да избягам от родния си град“. По-малко от 6 месеца след присъединяването в армията попада в т.нар. от него „лисича дупка“ Кандахар в Афганистан, служи там 6 месеца и се завръща в Америка за 7-месечна тренировъчна подготовка за Ирак, където служи 1 година. Джейсън, уеб дизайнер от Ню Йорк, проучва самостоятелно обстоятелствата около 11 септември в продължение на 3 години. Негов приятел го представя на Дилан и Кори и така започва одисеята около проекта им.

Към края на 2004 г. излиза подобрена версия на филма наречена „Дреболии – второ издание“ (англ. Loose Change – 2nd Edition), където са направени известни промени. Махнати са някои сцени, а доказателствата и фактите вече са по-добре издържани. Посочват се и възможни мотиви за заговора.

Филмът не е много популярен сред обществеността поради факта, че не се разпространява от никоя компания, а единствено чрез Интернет – на сайта loosechange911.com. Филмът се разпространява безплатно, като единствената воля на създателите е да се разпространява възможно най-много, така че фактите да достигнат до всекиго.

Джейсън пише сценарий за Loose Change: The Movie, който излиза в 2006 година.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]