Световен търговски център (Ню Йорк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Световният търговски център преди терористичния акт на 11.09.2001 г.

Световният търговски център (на английски: World Trade Center) е архитектурен комплекс от 7 сгради на площ от 6,5 хектара (65 декара), като част от него са били забележителните Кули Близнаци в Южен Манхатън, Ню Йорк, САЩ. Комплексът е отворен през 4 април 1973 и е разрушен през 2001, след терористичните атаки от 11 септември.

Карта

История[редактиране | редактиране на кода]

Строителството му започва на 18 януари 1964 г. и приключва през 1966 г., а е открит през 1973 г. Цената на строежа е около 760 млн. долара. Проектиран е от Минору Ямасаки и Емери Рот като най-големият търговски център в света. В основата му са два четириъгълни корпуса близнаци (южен и северен; наречени Кулите близнаци (Twin towers)), северната кула е висока 417 м., а южната 415 м. Върху покривите им има площадки за хеликоптери. Всяка от двете кули има по 110 етажа и общо 104 асансьора. В небостъргачите се намират офисите на 430 корпорации и транснационални компании, в които работят над 50000 души. Сред най-големите компании са: “Морган Станли”, “Емпайър Хелт Чойс”, “Гарбан Интеркапитъл”, “Фидюшъри Тръст”, “Банк ъф Америка”, “Фуджи банк”, “Банк ъф Тайван”, “Дау Джонс енд къмпани”, “Комерцбанк Капитъл Маркетс”, “Юроброкърс” и др. Освен двата еднакви стъклено-стоманени корпуса Търговският център има информационен център, 6 паркинга с 2000 места, хотел и широк площад. През февруари 2001 г. комплексът е продаден за 3,25 млрд. долара на “Ворнадо Риълти Тръст”, което се счита за най-голямата сделка с недвижимо имущество в света.

11 септември 2001 г.[редактиране | редактиране на кода]

На 11 септември 2001 г. Световният търговски център става сцена на най-мащабния терористичен акт в историята на САЩ. Във всяка от двете кули се блъска по един самолет, отвлечен от терористи. Версията на правителството на САЩ е,че предизвиканият от сблъсъците пожар причинява рухването на двете кули и сграда 7 в рамките на следващите два часа. Според някои сведения броят на жертвите е 2753. По официална статистика загиват 2986 души, включително и 19-те извършители на атентата.

Архитектурно решение[редактиране | редактиране на кода]

Терафимите във финикийския храм в Амрит на фона на морето.

Световният търговски център се е състоял от две еднотипни кули, наричани Близнаците. Подобна е архитектурата само на Кулите Петронас в Малайзия.

Новите сгради[редактиране | редактиране на кода]

Новият комплекс на Световния търговски център в Ню Йорк включва пет кули, мемориал за жертвите на атаките, музей, център за обществен транспорт, 550 000 кв. м търговски площи и пространство за културни прояви. Шестата сграда-небостъргач все още очаква потвърждение и разрешение за построяването й. Към ноември 2011 само един небостъргач е построен, като още 4 се очаква да бъдат завършени преди 2020.

Единен световен търговски център или Световен търговски център Едно е основната сграда в комплекса и достига 104 етажа. Към април 2012 г. с поставянето на антената кулата достига височина 541,30 метра и вече е най-високата сграда в Западното полукълбо. Сградата се счита като най-сигурната в Америка. Изградена е върху ядро от армиран бетон, гигантска 70-тонна бетонна плоча в основата, а стоманените греди са покрити с огнеустойчив материал. Стълбите са здрави и по-широки от обикновено, за да позволят на пожарникарите да се движат свободно, докато хората се евакуират при потенциален инцидент. Изключителните мерки за сигурност са и една от причините за рекордно високата цена от 3,9 милиарда долара за построяването на небостъргача. Собственост е на държавната агенция "Пристанищни власти" на Ню Йорк и Ню Джърси. Управлява се от организацията "Дъст".

На 3 ноември 2014 г. новият небостъргач на Световния търговски център посреща първите си наематели - служителите на издателската компания "Конде Наст" (Conde Nast). Около 175 души на ръководни постове започват да работят в небостъргача. На няколко метра от новата сграда се намират мемориалът и музеят в памет на загиналите на 11 септември 2001 г. Те са построени точно на мястото на бившите Кули Близнаци.

За пролетта на 2015 г. е предвидено откриване на обсерватория между 100-ия и 102-ия етаж на небостъргача.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]