Световен търговски център (Ню Йорк)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Световният търговски център преди терористичния акт на 11.09.2001 г.

Световният търговски център (на английски: World Trade Center) е архитектурен комплекс от 7 сгради на площ от 6,5 хектара (65 декара), като част от него са били забележителните Кули Близнаци в Южен Манхатън, Ню Йорк, САЩ. Комплексът е отворен през 4 април 1973 и е разрушен през 2001, след терористичните атаки от 11 септември.

Карта

История[редактиране | редактиране на кода]

Строителството му започва на 18 януари 1964 г. и приключва през 1966 г., а е открит през 1973 г. Цената на строежа е около 760 млн. долара. Проектиран е от Минору Ямасаки и Емери Рот като най-големият търговски център в света. В основата му са два четириъгълни корпуса близнаци (южен и северен; наречени Кулите близнаци (Twin towers)), северната кула е висока 417 м., а южната 415 м. Върху покривите им има площадки за хеликоптери. Всяка от двете кули има по 110 етажа и общо 104 асансьора. В небостъргачите се намират офисите на 430 корпорации и транснационални компании, в които работят над 50000 души. Сред най-големите компании са: “Морган Станли”, “Емпайър Хелт Чойс”, “Гарбан Интеркапитъл”, “Фидюшъри Тръст”, “Банк ъф Америка”, “Фуджи банк”, “Банк ъф Тайван”, “Дау Джонс енд къмпани”, “Комерцбанк Капитъл Маркетс”, “Юроброкърс” и др. Освен двата еднакви стъклено-стоманени корпуса Търговският център има информационен център, 6 паркинга с 2000 места, хотел и широк площад. През февруари 2001 г. комплексът е продаден за 3,25 млрд. долара на “Ворнадо Риълти Тръст”, което се счита за най-голямата сделка с недвижимо имущество в света.

11 септември 2001 г.[редактиране | редактиране на кода]

На 11 септември 2001 г. Световният търговски център става сцена на най-мащабния терористичен акт в историята на САЩ. Във всяка от двете кули се блъска по един самолет, отвлечен от терористи. Версията на правителството на САЩ е ,че предизвиканият от сблъсъците пожар причинява рухването на двете кули и сграда 7 в рамките на следващите два часа. Според някои сведения броят на жертвите е 2753. По официална статистика загиват 2986 души, включително и 19-те извършители на атентата.

Архитектурно решение[редактиране | редактиране на кода]

Терафимите във финикийския храм в Амрит на фона на морето.

Световният търговски център се е състоял от две еднотипни кули, наричани Близнаците. Подобна е архитектурата само на Кулите Петронас в Малайзия.

Новите сгради[редактиране | редактиране на кода]

Новият комплекс на Световния търговски център в Ню Йорк включва пет кули, мемориал за жертвите на атаките, музей, център за обществен транспорт, 550 000 кв. м търговски площи и пространство за културни прояви. Шестата сграда-небостъргач все още очаква потвърждение и разрешение за построяването й. Към ноември 2011 само един небостъргач е построен, като още 4 се очаква да бъдат завършени преди 2020.

Единен световен търговски център или Световен търговски център Едно е основната сграда в комплекса и достига 104 етажа. Към април 2012 г. с поставянето на антената кулата достига височина 541,30 метра и вече е най-високата сграда в Западното полукълбо. Сградата се счита като най-сигурната в Америка. Изградена е върху ядро от армиран бетон, гигантска 70-тонна бетонна плоча в основата, а стоманените греди са покрити с огнеустойчив материал. Стълбите са здрави и по-широки от обикновено, за да позволят на пожарникарите да се движат свободно, докато хората се евакуират при потенциален инцидент. Изключителните мерки за сигурност са и една от причините за рекордно високата цена от 3,9 милиарда долара за построяването на небостъргача. Собственост е на държавната агенция "Пристанищни власти" на Ню Йорк и Ню Джърси. Управлява се от организацията "Дъст".

На 3 ноември 2014 г. новият небостъргач на Световния търговски център посреща първите си наематели - служителите на издателската компания "Конде Наст" (Conde Nast). Около 175 души на ръководни постове започват да работят в небостъргача. На няколко метра от новата сграда се намират мемориалът и музеят в памет на загиналите на 11 септември 2001 г. Те са построени точно на мястото на бившите Кули Близнаци.

За пролетта на 2015 г. е предвидено откриване на обсерватория между 100-ия и 102-ия етаж на небостъргача.

Външни връзки[редактиране | редактиране на кода]