Рюгьон (хотел)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Хотел Рюгьон)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Рюгьон
류경려관
Хотелът през август 2012 г.
Хотелът през август 2012 г.
Map Pyongyang.jpg
39.0364° с. ш. 125.7306° и. д.
Рюгьон
Местоположение в Пхенян.
Местоположение Flag of North Korea.svg Пхенян, Северна Корея
Архитект Baikdoosan Architects & Engineers
Изграждане 1987 –
Етажи 105
Височина 330 m
Статут в строеж
Рюгьон в Общомедия
Строежът на връхните етажи, 2008 г.

Хотел Рюгьон (корейски хангъл: 류경려관) е недостроен небостъргач, намиращ се в Пхенян, Северна Корея. Издигащ се на височина 330 метра, хотел „Рюгьон“ е най-високата сграда в страната.

През 1992 г. строежът е спрян заради липса на средства. Строителството е възстановено през април 2008 година[1], като се прекъсва периодът от 16 години без активно строителство по сградата[2].

Проект[редактиране | редактиране на кода]

Името на сградата идва от едно от древните наименования на столицата – Пхенян – Рюгьон. Строителството започва през 1987 година. Предполага се, че при завършването му той ще бъде най-високият хотел и седма по височина сграда в света, но са вдигнати само стените.

Техническо описание[редактиране | редактиране на кода]

Хотел „Рюгьон“ е с височина 330 метра, включва 105 етажа и е най-високата постройка в Северна Корея. Разгънатата площ е 360 000 m2. Структурата е изработена от напрегнат бетон, състои се от три крила с височина 100 метра и ширина 18 метра. Крилата се сливат в една точка на върха. По проект хотел „Рюгьон“ има 3000 стаи и 7 ресторанта.

Амбициозен проект[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за подобен небостъргач възниква в годините на Студената война като отговор на строителството на Хотел „Стамфорд“ в Сингапур от южнокорейско предприятие. Първоначално е създадено дружество „Рюгьон Хотел Инвестмънт енд Менаджмънт Ко.“ с цел привличането на чуждестранни инвестиции. Очакванията са за набиране на 220 млн. долара инвестиции. Северокорейското правителство дори обещава на инвеститорите специален режим, включващ разрешително за строителство на казино, нощни клубове и японски салони за почивка.[3] Строителството започва и още наполовина вдигната, сградата е отпечатана на пощенски марки и е включена в пътеводители.

Замразяване[редактиране | редактиране на кода]

Откриването е насрочено за месец юни 1989 г., по случай Световния фестивал на младежта и студентите, но поради строителни проблеми и недостатък на финансови средства строителните работи се забавят и срокът не е спазен. През 1992 година строителството е спряно поради недостиг на средства. Японската преса оценява недостига на 750 млн. долара[4], което е 2% от БВП на Северна Корея по това време.

Критика[редактиране | редактиране на кода]

Според някои чуждестранни специалисти зданието е построено неправилно, а вложените материали са некачествени и небостъргачът не бива да бъде експлоатиран.

Възстановяване[редактиране | редактиране на кода]

През 2008 година строителството на хотела е възобновено, и се забелязва поставянето на прозорци и антени по хотела.[5] Според представител на севернокорейското правителство хотелът ще е готов през 2012 г. по случай 100-тната годишнина от рождението на Ким Ир Сен. Сградата е построена и облицована отвън със стъкло, но откриването не се състои през 2012 г. През същата година обаче веригата хотели Кемпински проявява интерес към зданието, което навежда на мисълта, че е възможно частично откриване на някои от етажите през 2013 г. [6] В края на март 2013 г. обаче от компанията обявяват, че се отказват от проекта.[7] През септември 2017 г. е обявен за най-високата необитавана сграда в света.[8]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Възстановяване на строителните работи
  2. Korea: N Korea Resumes Construction Of Luxury Hotel. // MySinchew, 6 юли 2009. Посетен на 5 юли 2009.
  3. Ngor, Oh Kwee. Western decadence hits N. Korea. // The Japan Economic Journal. 9 юни 1990. с. 12.
  4. North Korea builds record-height hotel. // Engineering News-Record. Ноември 15 1990. с. 41.
  5. Kernbeisser. Flickr: Putting glass on Ryugyong Hotel, Pyongyang. // Flickr. Посетен на 6 юли 2009.
  6. www.bloomberg.com
  7. www.nknews.org
  8. inhabitat.com