Дължина на Планк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дължината на Планк, отбелязвана с , е единица за дължина приблизително равна на 1,6 × 10−35 метра. Това е около 10−20 пъти диаметъра на протона. Тя е една от константите в системата единици на Планк. Дължината на Планк се смята за естествена, защото се дефинира чрез три основни физични константи: скоростта на светлината, константата на Планк и гравитационната константа. Тя е съизмерима с размера на струните в Теория на струните. По дефиниция, всичко по-малко от Дължината на Планк губи физически смисъл.

Стойност[редактиране | редактиране на кода]

Дължината на Планк е равна на

където:

Двете цифри в скобите указват отклонението в последните две цифри на стойността.

В системата SI дължината на Планк е приблизително равна на 1.6 × 10−35 метра. Пресметнатият радиус на видимата вселена (4.4 × 1026 m или 46 милиарда светлинни години) е 2.7 × 1061 дължината на Планк.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Planck length“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.