Дьонме

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Дьонме (тур. dönme) – така турците са наричали вероотстъпниците християни и евреи, приели исляма. Сред евреите има такива, които външно (формално) приели исляма, но оставащи по същността си „скрити юдеи“ – юдейска секта „дьонме“, изповядваща криптоюдаизъм. Основана е през втората половина на 17 век (1683) в Солун, Османска империя. С времето се разделя на 2 клона – солунски и измирски, образувайки и 2-те основни групи дьонме – (на турски) каракашлари и капанджилари.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Името ѝ на османотурски означава „обърнати“, т.е. „ренегати. Към нея принадлежат евреи, външно (формално) приели исляма, но оставащи по същността си „скрити юдеи“. Сектата е основана от лъжемесията (лъжепророка) Якоб Керидо (първото му име може да се чете и като Яков), последовател и брат на последната жена на кабалистичния пророк Шабатай Цви.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония    
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Дёнме“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.