Ева Георгиева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ева Георгиева
българска певица
Родена
Йовка Петрова Стоянова
Починала
18 април 2004 г. (78 г.)
Музикална кариера
Инструментивокал
Активностот 1952 г.
ЛейбълБалкантон“, Hannibal Records
Участник вМистерията на българските гласове“, „Трио „Българка“

Ева Георгиева, родена като Йовка Петрова Стоянова, е българска народна певица.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в град Омуртаг на 28 юли 1925 г. Завършва Софийското средно музикално училище, в класа на проф. Георги Златев-Черкин. Цветана Дякович я насочва към народното пеене и тогава започва работа с различни оркестри в Радио София.

През 1952 година заедно с диригента Борис Петров и още шест народни певици става съоснователка на народния хор към радиото, наречен по-късно „Мистерията на българските гласове“.

Заедно с Янка Рупкина и Стоянка Бонева, основава и световноизвестното трио „Българка“. Трите певици подбират внимателно репертоара си, като негова основа стават техни солови песни, преработени за камерен състав и записани за Българското радио. По-късно те стават част от неговия Златен фонд. Пеенето на трио „Българка“ се откроява със своята спятост и фино музициране, което го утвърждава като една от най-добрите женски камерни фолклорни формации.

Световната известност на триото се дължи и на срещата певиците с продуцента на „Пинк Флойд“ и R.E.M. – Джо Бойд. Възхитен от тяхната музика останал и Джордж Харисън китарист на Бийтълс. Триото работи и по записите на два албума на британската поп звезда Кейт Буш.

Певиците изнасят изключително успешни турнета в Англия, Израел, Австрия, Австралия, Франция.

Източници[редактиране | редактиране на кода]