Георги Златев-Черкин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Георги Златев-Черкин
български композитор и вокален педагог
Роден
Починал
Погребан Централни софийски гробища, София, България

Георги Димитров Златев-Черкин е български вокален педагог и композитор.

Започва да учи пиано на 9-годишна възраст. Като ученик се изявява като основател и диригент на ученически хор. По същото време започват първите му композиционни опити на песни и пиеси за цигулка и пиано.

През 1923 година завършва гимназия в Русе и е приет да следва в Държавната консерватория. Първата му специалност е пиано, а втората – пеене. Негови преподаватели са изявени български музиканти като Иван Торчанов, Добри Христов, Павел Стефанов и Никола Атанасов. През 1925 година прекъсва следването си в София, за да замине за Виена, в Държавната академия за музикално и драматично изкуство, където изучава сценично майсторство и пеене и взема частни уроци по композиция. По време на следването си във Виена Златев-Черкин написва множество солови и хорови песни и няколко инструментални пиеси. Участва като изпълнител на няколко оперни спектакли и това поражда интереса му към вокалната педагогика.

През 1929 година Златев-Черкин се завръща в България, където постъпва като преподавател по пеене в Консерваторията. Между 1936 – 1940 година отново е във Виена, където работи като асистент на проф. Теодор Лирхамер и преподава и на някои млади български дарования като Люба Величкова, Любомир Панчев. При повторното си завръщане в България Златев-Черкин отново преподава в Консерваторията като извънреден, а от есента на 1944 година – и като редовен професор. Дотогава творчеството му се състои основно от солови лирически и кратки инструментални пиеси, а след 1944 година започва да пише песни на актуални политически теми и се обръща и към по-големите композиционни форми. В периода 1948 – 54 година Георги Златев-Черкин е ректор на Консерваторията. От 1955 до 1958 година работи като вокален педагог в Китайската народна република, като преподава в музикалните консерватории в Пекин, Шанхай и Тиен Цин. Там е удостоен с китайския орден „За изкуството и дружбата“.

Народен артист е от 1970 г.

През 2019 г. Лили Иванова записва песента „Севдана“, по негова музика от 1944 г., озаглавила едноименния албум на певицата „Севдана“.

Неговият внук Георги Черкин е известен пианист.[1]

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Георги Златев-Черкин е автор на оперети, кантати, пиеси за пиано, на камерна музика, хорови и солови пиеси и др.

Оперети
  • „Бунтовната песен“ – поставена – 1955 г.
  • „Скритото съкровище“ – съвместно с Георги Черкин-син, поставена 1961 г.
  • „Септември – 1923 г.“ – кантата – 1945 г. и др.

Източници[редактиране | редактиране на кода]