Евдокия Христова

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евдокия Христова
български езиковед
Родена
Починала

Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Научна дейност
Област Лингвистика
Образование Софийски университет
Работила в Югозападен университет

Евдокия Иванова Христова (родена на 18 август 1955 г. в Благоевград, починала на 5 февруари 2013 г., Благоевград) е доцент по българска диалектология, преподавател в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Евдокия Христова е специалист по българските диалекти на територията на Албания.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Завършва висшето си образование през 1977 г. в Софийския държавен университет със специалност Българска филология. Защитава докторска дисертация, посветена на говора на с. Лешко, Благоевградско. В Югозападния университет води лекционни курсове по диалектология и морфология. От 2003 до 2006 г. води лекционни курсове по български език и българска култура в Университета на Тирана, Албания.

С пребиваването на доц. Христова в Албания е свързан и един от големите ѝ научни проекти – изследването на българските диалекти на територията на тази държава, чийто завършек е книгата „Българска реч от Албания. Говорът на село Връбник.“ Доц. Евдокия Христова е автор и на многобройни статии по проблеми на българската диалектология, морфологията и историята на българския език. Член е на Македонския научен институт.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

  • „Българска реч от Албания. Говорът на село Връбник, Албания“ (2003)[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Говорът на село Връбник, Албания, сайт на Югозападния университет.
     Портал „Македония“         Портал „Македония