Евразийска плоча

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Евразийска плоча
EurasianPlate.png
Вид голяма
Площ ~67 800 000 km2[1]
Движение(1) юг
Скорост(1) 7 – 14 mm/година
Характеристики Европа, Азия, Атлантически океан, Северен ледовит океан
(1)Спрямо Африканската плоча
Евразийска плоча в Общомедия

Евразийската плоча (също Евроазиатска плоча) е тектонска плоча, включваща по-голямата част от континента Евразия (земната маса на традиционните континенти Европа и Азия), с изключение на Индийския субконтинент, Арабския субконтинент и областта на изток от хребета Черски в Североизточен Сибир. Плочата включва и океанската кора, разпростираща се на запад от Средноатлантическия хребет и северно от хребета Гекел.

Източната ѝ част граничи със Северноамериканската плоча на север и с Филипинската плоча на юг и вероятно с Охотската и с Амурската плоча. Южната част граничи с Африканската плоча на запад, Арабската плоча по средата и Индо-Австралийската плоча на изток. Западната част е дивергентна граница със Северноамериканската плоча, образувайки най-северната част на Средноатлантическия хребет, който е възседнат от Исландия. Всичките вулканични изригвания в Исландия, като това от 1973 г. на Елдфел и това от 2010 г. на Ейяфятлайокутъл, се предизвикват от отдалечаването на Северноамериканската и Евразийската плочи.

Геодинамиката на Централна Азия се диктува главно от взаимодействието на Евразийската и Индийската плочи. В тази област са идентифицирани много подплочи или блокове от кора, които образуват транзитни зони в Централна и Източна Азия.[2] В района на Средиземноморието се наблюдава зона на субдукция на Африканската плоча под Евразийската.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sizes of Tectonic or Lithospheric Plates. // Geology.about.com, 5 март 2014. Посетен на 26 декември 2015.
  2. Up-to-Date Geodynamics and Seismicity of Central Asia. // International Journal of Geosciences, 2011. с. 1.
  3. Проблеми на географията. Българската академия на науките, 2004. с. 140.