Европа филхармония

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
„Европа Филхармония“

„Европа филхармония“ е европейски симфоничен оркестър, чиито членове са както от страните на Европейския съюз, така и музиканти от цял свят, намерили своя дом в Европа. Оркестърът е със седалище в провинция Баден-Вюртемберг, Германия.

Основната движеща сила на оркестъра е фондацията към „Европа филхармония“. Основател и главен диригент е Райнхард Зийхафер. Той заема и длъжността художествен директор на Управителния съвет, състоящ се от членове на „Европа филхармония“, работещи безвъзмездно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Идеята за европейски оркестър се появява 1996 година в Гьорлиц, след падането на Берлинската стена и разделителните граници на Европа. Идеята е на проф. Волф-Дитер Лудвиг и главния диригент Райнхард Зийхафер, под името „Младежка европейска филхармония“. От 1998 година е преименувана на „Европа филхармония“. Оркестърът се утвърждава чрез съвместната работа с интенданта Фери Томашик и световните гастроли, като посланици на Германия. Първият си концерт оркестърът изнася през 1996 година с предаване на живо по 3SAT в цяла Европа. Концертът се предава от гьорлицката църква „Свети Петър“ (Peterskirche). Благодарение на съвместната работа с фондация Крейсау/Krzyzowa за европейско развитие и под диригентството на Зийхафер звучи симфония 2 „Възкресение“ от Густав Малер.

Между 1998 и 2007 г. замъкът Хундисбург в Саксония-Анхалт е седалище на оркестъра. Това е един от най-значимите барокови замъци в Северна Германия. От 2008 година оркестърът се премества в Баден-Вюртемберг.

Значението на „Европа филхармония“ за една толерантна и обединена Европа се вижда и от покровителството на немския и полския държавни глави и председателя на немския парламент. Дейността на „Европа филхармония“ се подкрепя и от работата на настоятелството „Неразделна Европа“ и личности като проф. Курт Мазур, починалата Лея Рабин и проф. д-р Дитер Щолте.

Световна концертна дейност[редактиране | редактиране на кода]

  • През 2002, по случай 30-годишния юбилей от установяване на дипломатически взаимоотношения между Германия и Китай, „Европа филхармония“ гостува в Шанхай, Пекин и още пет големи китайски града.
  • През 2004 г. - „Европа филхармония“ става първият симфоничен оркестър в света, който свири в Йемен и столицата Сана. Концертът се изнася в присъствието на държавния глава на Йемен, президента на немския парламент Волфганг Тирзе и министъра на културата и туризма на Йемен — Халид Ал-Ревайшан. Концертът е озаглавен „Санаа — културна столица на арабския свят“. Освен поканените гости още 5 000 слушатели се наслаждават на уникалния концерт пред кулисите на стария град Санаа. Телевизионни предавания на живо от концерта има в целия арабски свят. Други спирки от турнето са Абу Даби, Аджман, както и султаната Оман, където оркестърът свири традиционен новогодишен концерт.
  • През 2004 година по случай предстоящото влизане на Кипър в Европейския съюз филхармонията изнася празничен концерт в кипърската столица Никозия под надслов „Добре дошли в Европа“, който е излъчван директно по телевизията.
  • През 2005 година по случай 60 години от края на Втората световна война оркестърът предприема концертно турне от Кефалония, през Атина до Крит като посланик на Германия. В програмата на турнето са включени места, на които са извършвани масови екзекуции по време на войната, както и области, в които населението е жертва на кръвопролития.
  • През 2005 г. на Коледен гала концерт в Анталия, Турция, оркестърът е награден за неговите заслуги за културното сближаване на народите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]