Едикт от Амбоаз

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Замъкът Амбоаз, на брега на Лоара, където е подписан едиктът.

Едиктът от Амбоаз (на френски: Édit d'Amboise) е законов акт на френското правителство, с който се слага край на първата от Религиозните войни във Франция. Той е първият от „едиктите на помиряването“ – жест на толерантност към миноритарната протестантска вяра във Франция.

Съдържание на едикта[редактиране | редактиране на кода]

Подписан е на 19 март 1563 г. (по други данни на 18 март)[1] от регетнката Катерина Медичи и един от лидерите на хугенотската партия – принц Луи І дьо Конде. Споразумението стъпва на Януарския едикт от 1562 г. (или едиктът от Сен Жермен) и потвърждава известна свобода на протестантско изповедание: техни проповеди могат да се организират във всеки град, който към дадения момент е под хугенотски контрол; също и в един град на всеки баяж (община) в страната и в именията на хугенотските аристократи. Само Париж остава изключение – там всякаква хугенотска активност е незаконна. Важен елемент е правото на всеки поданик лично да определи принадлежността си към католическата или протестантската вяра[2] и да отслужва съответните проповеди в дома си, независимо от общите разпоредби за неговия град.

Едиктът ат Амбоаз се счита за отстъпление от Януарския едикт. Съгласно неговия текст в много протестантски църкви вече не може да се отслужват протестантски проповеди. Тези църкви биват разрушени от разочарованите протестанти (особено в Орлеан), вместо да бъдат отстъпени на католиците.

Последици[редактиране | редактиране на кода]

Едиктът не удовлетворява никоя от враждуващите групировки. Католиците също са гневни, защото са се надявали хугенотската ерес да бъде изкоренена. Особено крайна е позицията на парижани, които отказват да приемат обратно в града избягалите през войната хугеноти.[3] Така едиктът не успява да постигне умиротворяване на страната и е последван от нови религиозни войни.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. J. Rickard, Edict of Amboise, 18 March 1563, на сайта historyofwar.org, посетен на 28 декември 2019
  2. First war of Religion (1562 – 1563), на сайта Musée protestant
  3. The Age of Wars of Religion, 1000 – 1650: An Encyclopedia of Global Warfare and Civilization, vol. 1, Greenwood press 2006, p. 236