Едит Кавъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Едит Кавъл
Edith Louisa Cavell
английска медицинска сестра
През 1890 година
През 1890 година

Родена
Починала
Погребана Норич, Великобритания

Религия англиканство

Уебсайт www.edithcavell.org.uk
Едит Кавъл в Общомедия

Едит Кавъл (на английски: Edith Cavell) е английска медицинска сестра.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 4 декември 1865 година в Суордестън, графство Норфолк, в семейството на англикански свещеник. Получава диплома за начална учителка и работи като гувернантка, включително в Брюксел между 1890 и 1895 година. След връщането си в Англия преминава обучение и става медицинска сестра.

През 1907 година Кавъл отново заминава за Брюксел, където, заедно с ръководителя на Белгийския червен кръст Антоан Дьопаж и съпругата му Мари Дьопаж основава първото в страната светско училище за медицински сестри, но което става директор.

След започването на Първата световна война и окупацията на Брюксел от Германия през 1914 година Едит Кавъл се включва в нелегална мрежа за прехвърляне на военнопленници от Антантата в неутралната Нидерландия. Организацията е разкрита през лятото на 1915 година и Кавъл е арестувана на 5 август, след което е изправена пред военен съд, заедно с десетина други участници. Процесът предизвиква силен международен отзвук, като публични кампании в защита на обвиняемите започват както в страните от Антантата, така и в някои неутрални държави, най-вече в Испания и Съединените щати. Въпреки това на 11 октомври повечето обвиняеми, включително Едит Кавъл, са осъдени на смърт за измяна.

Едит Кавъл е разстреляна на 12 октомври 1915 година в Националното стрелбище в Схарбек. Първоначално е погребана там, а след края на войната останките и са препогребани до катедралата на Норич. Англиканската църква отбелязва паметта ѝ на 12 октомври.

Източници[редактиране | редактиране на кода]