Еди Рама

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Еди Рама
Edi Rama
албански политик
Edi Rama in July 2018.jpg
Роден
Тирана, Народна република Албания

Етнос Албанци
Религия католицизъм
Образование Тиранска художествена академия
Политика
Професия художникполитик
Партия Социалистическа партия
32-ри министър-председател на Албания
от 15 септември 2013 г.
Подпис Edi Rama (nënshkrim).svg
Уебсайт
Еди Рама в Общомедия

Еди Рама е албански политик, настоящ министър-председател на Албания, а предходно – 3 пъти кмет на Тирана и виден албански общественик.

Произлиза от католическо-православно християнско семейство. Баща му е известен скулптор. Завършва Художествената академия в Тирана през 1980-те години и работи като художник. Като юноша е играч в баскетболния отбор на местния „Динамо“, като е и водещ баскетболист в националния отбор на Албания. След падането на Берлинската стена, с последвалите така наречени демократични промени в Източна Европа, и по-специално в страните от така наречения Източен блок, Рама се присъединява към първите демократични движения в страната.

В началото на 1990-те години е професор в Художествената академия на Албания. През 1995 г. е на докторантура в Париж. През 1997 г., при завръщането си в родината, е нападнат и жестоко пребит от група неизвестни нападатели.

Еди Рама има публикувани две книги, като е автор на множество изложби – в страната и в чужбина.

През 2000 г. тогавашният премиер от социалистическата партия на Албания Фатос Нано кани безпартийния Рама за министър на културата, младежта и спорта. През октомври 2000 г. Еди Рама се кандидатира в местните избори за кмет на Тирана като независим кандидат, подкрепен от Социалистическата партия на Албания. Рама печели изборите, получавайки 55% от гласовете. На 13 октомври 2003 г. е преизбран за кмет на Тирана с 61% от гласовете. В следващите местни избори на 18 февруари 2007 г. печели за 3-ти път поста кмет на Тирана[1].

Главният му принос като кмет на Тирана е за промяната на облика на столицата. Заема се с премахването на незаконните постройки, създава специална програма за хармонично пребоядисване и разкрасяване на фасадите на много от старите сгради в Тирана – в удачни, ярки и пъстри цветове. Налага нов съвременен градоустройствен план на Тирана, с акцент върху озеленяването ѝ с формирането на нова инфраструктура на града. В резултат от новия план Тирана се сдобива с 97 000 квадратни метра нови паркове. За тези си усилия и постижения през 2004 г. е удостоен със световна титла за най-успешен кмет, а през 2005 г. е в списъка на най-успешните градоначалници на списание Time, Ню Йорк[2].

На 10 септември 2013 г. Рама получава предложение от президента на Албания Буяр Нишани да формира ново албанско правителство. На 15 септември е утвърден за министър-председател на страната.

Еди Рама е първият албански премиер от 1946 г. насам, посетил официално Белград (2016) в опит за размразяване на сръбско-албанските отношения, влошени заради така наречената Косовска криза.

Преди това, през 2015 г., Рама е удостоен със званието почетен гражданин на град Улцин, Черна гора[3].

През август 2016 г. от разсекретени грами на Държавния департамент, публикувани в Уикилийкс, става ясно, че американският милиардер и филантроп Джордж Сорос е влиял на американската политика към Албания през 2011 г. (при секретарстването на Хилари Клинтън) по време на поредните размирици в Албания – с цел да дискредитира и отстрани от власт албанските политици Сали Бериша и Еди Рама (постоянно обвинявани в корупция от СМИ в страната под американски контрол)[4].

Основен (заявен като такъв от Рама) технократски и политически акцент, е успешното доизграждане на известния в страната Албански път, който води на изток към Скопие, София и Истанбул. Инфраструктурният проект се финансира от Китай посредством Китайската държавна строителна компания.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Сали Бериша министър-председател на Албания (15 септември 2013 – …)