Едуард Тийч

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Едуард Тийч
Edward Teach
английски пират

Роден
около 1680 г.
Починал
22 ноември 1718 г. (38 г.)
Активен периодот 1716 г. до 1718 г.
Едуард Тийч в Общомедия

Едуард Тийч или Едуард Тач (на английски: Edward Teach, Edward Thatch), известен с прозвището Черната брада (на английски: Blackbeard) (* ок. 1680 – † 22 ноември 1718 г.) е английски пират с доста зловеща слава, действал в Карибско море между 1716 и 1718 г. Други източници посочват името му като Едуард Дръмонд (Edward Drummond), но има съмнения, че истинското му име е всъщност неизвестно[1][2]. Прякорът си получава заради своята огромна черна брада, в която по време на битка има навика да вплита запалени фитили. Има любима също пират – Арабела Дръмонд (родена като Мери Дръмонд). Някои смятат, че тя му е сестра, а други – братовчедка. Първоначално работи за друг пират – Бенджамин Хомголд, но малко по-късно вече има свой кораб – „Отмъщението на кралица Ана“, френски търговски кораб, който залавя и преименува. Малко се знае за ранния му живот, но се предполага, че е служил като капер в английската армия по време на войната на кралица Ана[3].

Едуард Тийч загива по време на битка с британски военни моряци, изпратени да го заловят. Преди да умре, Черната брада понася 25 рани, 5 от които от куршуми. Фаталният изстрел е изстрелян лично от лейтенант Мейнард. Главата на Тийч е отсечена и окачена като трофей на бушприта на кораба на лейтенант Робърт Мейнард. Единственият пират от екипажа на Черната брада, който остава жив е Самюъл Одил, понеже само един ден преди битката е насилствено причислен към екипажа на Израел Хендс и преди сражението свален на брега с наранено коляно. Хендс също е осъден на смърт, но екзекуцията е отложена. По времето, когато е в затвора, амнистията за пиратите е продължена от краля. Пускат го от тъмницата и го откарват в Англия. В Лондон той заживява като просяк и английският писател Робърт Луис Стивънсън го обезсмъртява в прочутия си роман „Островът на съкровищата“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Lee 1974, с. 3 – 4
  2. Wood, Peter H. Teach, Edward (Blackbeard) (d. 1718). Oxford University Press, 2004. Посетен на 9 юни 2009.
  3. Brooks, Baylus C. Blackbeard Reconsidered: Mist's Piracy, Thache's Genealogy. North Carolina Office of Archives and History, 2015. ISBN 978-0-86526-479-3. с. 20 – 22.