Едуард Ууд, лорд Халифакс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Халифакс.

Едуард Ууд, лорд Халифакс
E. F. L. Wood, 1st Earl of Halifax
английски политик

Роден
Починал
Йоркшир, Англия

Религияангликанство
Учил вКрайст Чърч
Итън Колидж
Политика
ПартияКонсервативна партия
Едуард Ууд, лорд Халифакс в Общомедия

Едуард Ууд, лорд Халифакс (роден като Едуард Фредерик Линдли Ууд, първи граф на Халифакс; на английски: Edward Frederick Lindley Wood, 1st Earl of Halifax) е английски политик и лидер на консервативната партия в страната – торите.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

През 1925 – 1930, под името лорд Ъруин е генерал-губернатор и вицекрал на Индия. Стремейки се да закрепи Индия като доминион на Британската империя или по-точно като „перлата в короната“ на английската кралица, се противопоставя на движението за независимост. През 1930 г. хвърля в затвора Махатма Ганди, след като Ганди провежда своя 200-милен (321.8 km) „солен поход“, протестирайки по този начин срещу британския монопол върху продажбата на сол в страната.

След „индийския период“, лорд Халифакс през 30-те години на 20 век е сред привържениците на помирението на Британия със силите на Оста. Лорд Халифакс е министър на външните работи в консервативния кабинет на Невил Чембърлейн през 1938 – 1940, след като Антъни Идън подава оставка заради нежеланието му да преговаря с „европейските диктатори“. Лорд Халифакс дава съгласие за аншлуса на Австрия към Нацистка Германия през 1938 г., и е един от инициаторите в британската „политика на укротяване“ на Хитлер, довела до Мюнхенското споразумение.

В разговор с Херман Гьоринг на 20 ноември 1937 г

Слизайки от стълбата на самолета от Мюнхен и в реч пред двете камери на Английския парламент, размахва споразумението заявявайки „постигнахме мир за Англия“.

Отказва покана за разговори в Москва със Сталин, считайки съветското ръководство на Русия за неприемливо.

По време на Втората световна война е британски посланик в Съединените щати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]