Едър змиярник

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Едър змиярник
Dracunculus vulgaris LC0044.jpg
Dracunculus vulgaris Orchi 141.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Magnoliophyta Покритосеменни
клас: Liliopsida Едносемеделни
разред: Alismatales
семейство: Araceae Змиярникови
род: Dracunculus Дракункулус
вид: Dracunculus vulgaris Едър змиярник
Научно наименование
Уикивидове Dracunculus vulgaris
Едър змиярник в Общомедия

Едър змиярник е растение, балкански ендемит от род Dracunculus. Известно е и с имената Драконовски арум (Dragon Arum), Черен арум (Black Arum), Вуду лилия (Voodoo Lily), Змийска лилия (Snake Lily), Воняща лилия (Stink Lily), Черен дракон (Black Dragon), Драконовска билка (Dragonwort), в България се нарича още Голям змиярник или Обикновен дракункулус, а в Гърция Дракондия (Drakondia).

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Видът е радпространен на Балканския полуостров предимно в Гърция, основно на остров Крит, а също и в югозападната част на Анатолия[1]. У нас е разпространен единствено в района на възвишението Кожух близо до Рупите. Видът е интродуциран в САЩ и днес вирее в щатите Орегон, Калифорния и Тенеси, среща се и на карибския остров Пуерто Рико.[2]

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Растението достига на височина до 90 cm. Листата са с дължина 20 cm и са разделени на отделни сегменти. Дръжките на листата и стеблата са с кафеви петна, които придават вид на змийска кожа. Прицветникът е с вълнообразен край и дължина до 45 cm. Отвън е бледо зелен, а отвътре пурпурно червен. Спандиксът е тъмнопурпурен и е еднакъв по дължина с прицветника.

Основните опрашители на вида са предимно бръмбари и по-рядко мухи. Те биват привличани от изключително неприятната миризма на разлагащо се месо или развалена риба отделяни от растението.

Приложение в медицината[редактиране | редактиране на кода]

Преди около 25 века в трактата на древногръцкият философ Теофраст „Enquiry into Plants“ е записано, че грудката на едрия змиярник не е едлива, но може да се използва във фармацията. Той обаче не споменава за какво точно се прилага. Днес изследванията сочат, че грудките на Обикновения дракункулус от векове са използвани за лечение на ревматизъм, а семената за лечение на хемороиди.

Отделни части на растението могат да се използват за лечение на рак, а във ветеринарната медицина като обезпаразитяващо средство и като лек за заболявания по кожата на животните.

Източници[редактиране | редактиране на кода]