Ед, Едд и Едди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Ед, Ед и Еди)
Направо към: навигация, търсене
Ед, Едд и Едди
Ed, Edd n Eddy
Жанр Комедия
Формат Анимация
Създател(и) Дани Антонучи
Актьори Мат Хил
Самюъл Винсънт
Тони Сампсън
Страна Флаг на САЩ САЩ (излъчване)
Флаг на Канада Канада (продукция)
Език Английски
Сезони 6
Епизоди 70 (списък с епизоди)
Продукция
Времетраене 22 минути
Разпространение
ТВ Канал Cartoon Network
Излъчване 4 януари 1999 г. – 8 ноември 2009 г.
Външни препратки
Официален уебсайт
Страница в IMDb
Ед, Едд и Едди в Общомедия

„Ед, Едд и Едди“ (на английски: Ed, Edd n Eddy), понякога изписвано на български като „Ед, Ед и Еди“, е канадско-американски анимационен сериал, създаден от Дани Антонучи и продуциран от студиото „a.k.a. Cartoon“ за Cartoon Network. Сериите са шестата подред анимация за Cartoon Network, като премиерата е през 1999 г. По първоначален план трябва да има само четири сезона, но телевизията поръчва още два, правейки ги общо шест.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Анимацията се върти около три момчета: Ед, който е доста по-глупав от останалите, не поддържа хигиена и често говори граматически неправилно; Едд, често наричан Двойно Д, е най-умният от тримата, и ги напътства често както за плановете им да измъкват пари от другите деца в градчето, така и им се кара на моменти, и за разни други работи; и Едди, който е самопровъзгласен лидер на триото и най-дивият и жаден за пари от тях. Заедно познати като „Едовете“ те живеят в измислен град на име Пийч Крийк Истейтс, където се намира така нареченият „cul-de-sac“ („глуха/задънена улица“ в буквален превод). Другите герои, и техни връстници са Кевин, Наз, Ролф, сестрата на Ед Сара, Джими, Джони и неговият приятел-дъска Пленк, и полусестрите Мей, Лий и Мари Кенкър. От всички тях Кевин най-много мрази Едовете, особено Едди. Той много обича да кара колелото си, с Наз са приятели. Ролф пък е фермер, син на овчар от непознат произход, който изпълнява доста странни ритуали и като цяло не се дърли и се разбира с Едовете(освен когато не го ядосат жестоко). Джони пък е самотникът в улицата, заедно с неговият приятел, който представлява дъска дърво с изрисувани очи и уста, и когото само самият той разбира и говори с него, Джони често представлява голяма досада за останалите деца в градчето. Пък Сара е крайно жестоката, разглезена и гадна сестра на Ед, която често му крещи, държи се с него едва ли не като с животно, и го командва да прави това и онова, заплашвайки го, че иначе ше го обади на майка им... А сестрите Лий, Мари и Мей Кенкър живеят в една каравана, малко изолирани от Пийч Крийк Истейтс. Когато обаче навлязат в задънената улица, където живеят тримата Едове и техните връстници, сестрите Кенкър всяват ужас и създават проблеми както на тримата главни герои,така и на останалите персонажи от филмчето- всички се страхуват малко или много от тях. Въпреки това, докато Ед, Едд и Едди изпитват страх и ужас от тези 3 момичета, те от своя страна ги харесват- Лий си пада по Едди, Мей по Ед и Мари по Двойно Д. Водени от Едди, и тримата често се опитват да измъкнат пари от връстниците си чрез разни измамни схеми, и с тях да си купуват бонбони. Обикновено плановете им се провалят(често заради глупостта на Ед) и те изпадат в затруднена или неловка ситуация. Тримата герои иначе рядко излизат извън задънената улица, където живеят. Едди от време на време се фука пред останалите с по-големия си брат, който никога не се появява в сериите и дори името му не се знае. По този начин Едди се мъчи да спечели уважението на връстниците си. Любопитен похват на сериала е, че родителите почти не присъстват и биват показвани единствено ръцете им. През 2005 г. излиза и видео игра по сериала.

Край на разкриващата сюжета част.

Информация за бъдещето на сериала[редактиране | редактиране на кода]

Вместо шести сезон, екипът решава да се съсредоточи върху направата пълнометражен филм, озаглавен „Ed, Edd n Eddy's Big Picture Show“. Действието му се върти около търсенето на брата на Едди, тъй като тримата Едове са нанесли страшна поразия на останалите герои, и гледат по най-бързия начин да се спасят от тях и силния им гняв, търсейки защита именно от брата на Едди, който, противно на преувеличените хвалби за него от страна на Едди, той в крайна сметка се оказва един пълен хулиган, който третира по-малкия си брат като някакъв предмет. В САЩ филмът излезе на 8 ноември 2009 г.[1]

„Ед, Едд и Едди“ в България[редактиране | редактиране на кода]

В България сериалът започва излъчване по Нова телевизия на 10 февруари 2008 г., като част от детската програма „Часът на Уорнър“, всяка неделя от 09:30 и завършва с края на четвърти сезон на 1 февруари 2009 г., като е дублиран на български. На 27 октомври 2008 г. започва повторно излъчване на първи сезон, като първи епизод е излъчен от 06:30, а разписанието му е всеки делничен ден по два епизода от 06:00 и завършва на 4 ноември. През 2010 г. започва повторно излъчване на втори сезон през делничните дни след полунощ, като в програмата за телевизиите името на сериала не се споменава. На 8 декември 2010 г. започва пети сезон, като неговото разписание също е след полунощ и не се спомената в програмата, а последният епизод се излъчи на 22 декември. На 23, 24 и 27 декември за последно се излъчват епизоди. През януари 2011 г. пети сезон започва още веднъж и продължава и през февруари. Ролите се озвучават от артистите Ася Братанова, Здрава Каменова от първи до четвърти сезон, Нина Гавазова от пети досега, Цанко Тасев, Александър Воронов от първи до четвърти и Светозар Кокаланов от пети досега.

На 10 ноември 2009 г. започва повторно излъчване по PRO.BG, всяка събота и неделя от 09:00.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Мат Хазуда. a.k.a. Cartoon on Ed, Edd n Eddy Movie. // Toon Zone, 28 юли 2007 г. Посетен на 27 декември 2008 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за