Еквилибриум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Еквилибриум
Equilibrium
Режисьори Кърт Уимер
Продуценти Ян де Бонт
Лукас Фостър
Сценаристи Кърт Уимер
В ролите Крисчън Бейл
Емили Уотсън
Тай Дигс
Шон Бийн
Ангъс Макфейдън
Уилям Фиктнър
Шон Пъртуи
Дейвид Хемингс
Музика Клаус Баделт
Разпространител Дименшън Филмс
Премиера 6 декември 2002 г.
Времетраене 107 минути
Език Английски
Бюджет $20 милиона
Приходи $5 300 000
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Еквилибриум“ (на английски: Equilibrium) е американски научно-фантастичен филм-антиутопия от 2002 г. Главната роля се играе от Крисчън Бейл, а героят му се казва Джон Престън. Шон Бийн играе ролята на Ерол Партридж.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действията във филма протичат в бъдещето (2072 година), след края на Третата световна война, в тоталитарният град-държава Либрия.[1] Оцелелите решават, че човечеството няма да може да издържи на още една война, и политическите ръководители решават да отърват света от конфликти. Стига се до извода, че човешката емоция е в основата на всички разриви, вследствие на което всички емоционално стимулиращи предмети, както и изкуствата, биват забранени. Всички такива обекти се маркират като „ЕС-10“ („емоционално съдържание“) и подлежат на незабавно изгаряне.[2]

В допълнение е създадено веществото „Прозиум“, временно потискащо емоциите в човека. Центровете, където то се раздава на хората, се наричат Еквилибриум. Всички жители на Либрия са задължени да си го инжектират ежедневно, за да поддържат липсата на чувства в себе си. Властта е в ръцете на Съвета на Тетраграматона, оглавяван от издигнатият в култ Баща.

Сюжетът постепенно разкрива промяната, която настъпва в главния герой Джон Престън, който по „невнимание“ чупи капсулата с дневната си доза „Прозиум“, и „не успява“ да се снабди с друга и така способността му да чувства се възстановява. Невъзможността за заменяне на счупената доза е, обаче, по-скоро рационализирана, пред по-дълбоко у него желание за света на чувствата, появило се след като преди момента, в който разстрелва „изобличения“ в чувстване свой партньор в службата, чува прочетени от него три стиха от У.Б.Йейтс: „...Но аз, беднякът, имам само своите мечти;/ мечтите си разстлях пред твоите крака;/ пристъпвай нежно, защото стъпваш в моя блян...“. На сутринта Джон се събужда с тези думи в главата си и отказва да взима повече дозите си „Прозиум“, скривайки ги. Той се променя и започва да има реална преценка за ставащото около него. Престън поначало е Пастор – специално обучен и въоръжен боец, владеещ почти свръхчовешки бойни и акробатични сили, чиято задача е да открива и унищожава тези, които чувстват. Постепенно самият той започва да изпитва емоции и в крайна сметка се обръща срещу системата, подкрепя силите на преследваните бунтовници — противници на дистопичното социално статукво на Либрия и изиграва ключова роля в детронирането на Тетраграматоните и лично ликвидира Бащата. Изключително вълнуващо е да се проследи как Джон Престън трябва да изпълнява задачите си, като в същото време се налага постоянно да крие чувствата си: най-драматична в тази насока се оказва родилата се любов към арестуваната от него самия Мери О'Брайън, срещите за разпитите с която са истински сблъсък между копнежа на Престън да покаже чувствата си и този – да ги скрие: да ги скрие както заради страха от новопоявилото се и непознато чувство на любовта, така и за да се запази като Пастор – най-висшото ниво в защитата на сигурността на Либрия, което от своя страна би му позволило да продължи официално назначените му опити за свързване със Съпротивата, чието откриване и унищожение му е заповядано, но което свързване за Престън вече има нова цел и смисъл – сриването на ... Либрия. Дълго потиснатото общество се събужда за ново, по-либерално бъдеще, чийто характер и траектория на развитие теперва остават да бъдат съградени.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Филмът съдържа редица препратки към 451 градуса по Фаренхайт на Рей Бредбъри, където книгите се изгарят, и Държавата на Платон, където емоциите и изкуствата са извън закона.
  • Използваните от клериците пистолети са Beretta M93R, които действително имат три режима на стрелба.
  • Във филма могат да се преброят общо 236 трупа. Като се изключат военните филми, по този показател „Еквилибриум“ заема едно от първите места, и е на 14 място в общата филмова класация.[3]
  • В кабинета на вице-консулът може да се види глобус, чийто континенти са различни от (макар и да наподобяват) тези на Земята.
  • Произлязлото от Хонг Конгските екшън филми бойно изкуство с огнестрелни оръжия, наречено Гън-фу, достига своя връх в този филм.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Equilibrium. // indopedia.org, 2009-06-25. Посетен на 25 юни 2009.
  2. Equilibrium Not 451 Redux. // SciFi.com, 2002-11-27. Посетен на 16 септември 2006.
  3. Класация на филми по брой трупове

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]