Еквилибриум

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Еквилибриум
Equilibrium
РежисьориКърт Уимер
ПродуцентиЯн де Бонт
Лукас Фостър
СценаристиКърт Уимер
В ролитеКрисчън Бейл
Емили Уотсън
Тай Дигс
Шон Бийн
Ангъс Макфейдън
Уилям Фиктнър
Шон Пъртуи
Дейвид Хемингс
МузикаКлаус Баделт
РазпространителДименшън Филмс
Премиера6 декември 2002 г.
(САЩ)
Времетраене107 минути
Езиканглийски
Бюджет$20 млн.
Приходи$5,3 млн.
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Еквилибриум“ (на английски: Equilibrium) е американски научно-фантастичен филм-антиутопия от 2002 г. Главната роля се играе от Крисчън Бейл, а героят му се казва Джон Престън. Шон Бийн играе ролята на Ерол Партридж.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действията във филма протичат в бъдещето (2072 година), след края на Третата световна война, в тоталитарният град-държава Либрия.[1] Оцелелите решават, че човечеството няма да може да издържи на още една война, и политическите ръководители решават да отърват света от конфликти. Стига се до извода, че човешката емоция е в основата на всички разриви, вследствие на което всички емоционално стимулиращи предмети, както и изкуствата, биват забранени. Всички такива обекти се маркират като „ЕС-10“ („емоционално съдържание“) и подлежат на незабавно изгаряне.[2]

В допълнение е създадено веществото „Прозиум“, временно потискащо емоциите в човека. Центровете, където то се раздава на хората, се наричат Еквилибриум. Всички жители на Либрия са задължени да си го инжектират ежедневно, за да поддържат липсата на чувства в себе си. Властта е в ръцете на Съвета на Тетраграматона, оглавяван от издигнатият в култ Баща.

Сюжетът е представен през очите на пастор Джон Престън (Крисчън Бейл)– специално обучен и въоръжен боец, чиято задача е да открива и унищожава тези, които чувстват.. Неговият партньор пастор Партридж (Шон Бийн) се отдава на чувствата. Така Престън е принудена да го застреля, докато Партридж чете стихове на Йейтс. Постепенно в душата на Престън настъпва смут, който се допълва от това, че той по невнимание се лишава от дозата Прозиум. След като осъзнава, колко хубав е света, когато можеш да го почувстваш Престън започва периодично да се лишава от дозите "Прозиум". Това води до постепенно завръщане на емоциите и чувствата в него. Стъпка по стъпка, той осъзнава, че това което върши е неправилно и се започва да подпомага Съпротивата. Но той живее в общество на постоянно наблюдение. Без да осъзнава той самият се превръща в обект на доноси и е принуден да импровизира за да скрие емоциите си. Изключително вълнуващо е да се проследи как Джон Престън трябва да изпълнява задачите си, като в същото време се налага постоянно да крие чувствата си: най-драматична в тази насока се оказва родилата се любов към арестуваната от него самия Мери О'Брайън, срещите за разпитите с която са истински сблъсък между копнежа на Престън да покаже чувствата си и този – да ги скрие; В хода на това нововъзникнала чувство той осъзнава, че сам е отговорен за екзекуцията на съпругата си Вивиана Престън. Междувременно на Престън му е изпратен нов партньор - Андрю Бандт (Тей Дигс), който съвсем не е е такъв за какъвто се представя. В края на филма Престън се изправя срещу Системата и убива Бащата. Дълго потиснатото общество се събужда за ново, по-либерално бъдеще, чийто характер и траектория на развитие тепърва остават да бъдат съградени.

Край на разкриващата сюжета част.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Филмът съдържа редица препратки към „451 градуса по Фаренхайт“ на Рей Бредбъри, където книгите се изгарят, и Държавата на Платон, където емоциите и изкуствата са извън закона.
  • Използваните от клериците пистолети са Beretta M93R, които действително имат три режима на стрелба.
  • Във филма могат да се преброят общо 236 трупа. Като се изключат военните филми, по този показател „Еквилибриум“ заема едно от първите места, и е на 14-о място в общата филмова класация.[3]
  • В кабинета на вицеконсула може да се види глобус, чийто континенти са различни от (макар и да наподобяват) тези на Земята.
  • Произлязлото от Хонг Конгските екшън филми бойно изкуство с огнестрелни оръжия, наречено Гън-фу, достига своя връх в този филм.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Equilibrium // indopedia.org, 2009-06-25. Посетен на 25 юни 2009.
  2. Equilibrium Not 451 Redux // SciFi.com, 2002-11-27. Архивиран от оригинала на 2009-03-14. Посетен на 16 септември 2006.
  3. Класация на филми по брой трупове

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]