Електроснабдителна мрежа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Общ план на електроснабдителна мрежа. Обозначенията са типични за Европа.

Eлектроснабдителната мрежа е взаимосвързана система за доставка на електроенергия от производителите до потребителите посредством електрически далекопроводи.

Тя се състои от три основни компонента: 1) електроцентрали, които произвеждат електрическа енергия от гориво (въглища, природен газ, биомаса) или използвайки силата на вятъра, слънчевата енергия, ядрената енергия или водната енергия 2) преносни линии, които транспортират електроенергията от електроцентралата до центрове 3) трансформатори, които намаляват напрежението, така разпределителните линии пренасят енергията до крайните потребители.

  1. Производство на електрическа енергия – генериращите мощности обикновено са разположени в близост до източник на вода и далече от гъсто населени райони. Те обикновено са доста големи. Електрическата енергия, която се генерира, е с увеличено напрежение и се свързва към преносната мрежа.
  2. Електропреносната мрежа пренася електричеството на дълги разстояния – често в международен мащаб, докато достигне своя клиент (обикновено компания, която е собственик на местна разпределителна мрежа).
  3. Разпределение на електрическа енергия – при пристигането в подстанцията се намалява напрежението от напрежение на равнище пренос до напрежение на ниво дистрибуция. Веднага след като излезе от подстанцията, влиза в разпределителната мрежа от кабели.

Според Закона за енергетиката „Електроразпределителна мрежа“ е съвкупност от електропроводи и електрически уредби с високо, средно и ниско напрежение, която служи за разпределение на електрическа енергия

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]