Електроснабдителна мрежа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Общ план на електроснабдителна мрежа. Обозначенията са типични за Европа.

Eлектроснабдителната мрежа е взаимосвързана система за пренос и доставка на електроенергия от производителите до потребителите посредством електрически далекопроводи и кабелни линии.

Електроцентралите, които произвеждат електрическа енергия от гориво (въглища, природен газ, ядрената енергия или водната енергия се присъединяват към преносната мрежа за средно напрежение (20kV) и чрез трансформатори към мрежата за високо напрежение (110/ 220kV). Електропреносната мрежа за високо и свръхвисоко напрежение пренася електричеството на дълги разстояния – често дори в международен мащаб, докато достигне своя клиент, обикновено компания, която е собственик на местна разпределителна мрежа.

Генериращите мощности обикновено са разположени в близост до източник на вода и далече от гъсто населени райони. Те обикновено са с доста голяма площ. Електрическата енергия, която се генерира, предварително и се повишава напрежението и се свързва към преносната мрежа.

Преносните линии за ВН пренасят електроенергията от електроцентралата до трансформаторни подстанции, които понижават напрежението на ниво дистрибуция до и под 20Kv , където разпределителните линии за средно напрежение пренасят енергията до трафопостовете на населените места.

Разпределение на електрическата енергия след трафопостовете се осъществява чрез кабелни и въздушни електрически линии на ниско напрежение 220/380v.

  1. Карта на електроснабдителна мрежа за високо напрежение в една голяма държава.

Според Закона за енергетиката „Електроразпределителна мрежа“ е съвкупност от електропроводи и електрически уредби с високо, средно и ниско напрежение, която служи за разпределение на електрическа енергия.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]