Елена Димитриевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Елена Димитриевич
Родена 27 март 1862 г.
Починала 10 април 1945 г. (83 г.)

Елена Димитриевич е сръбска писателка от български произход.[1]

Заради неподходящите си произведения и време, в което твори, е слабо позната днес в Сърбия. Авторка е на лирика, пътеписи, писма, разкази и романи. Също така е определяна като най-изявения автор, творил на т.нар. торлашки диалект.

Баща ѝ се казвал Никола, а майка ѝ Стамена била щерка на т.нар. княз, т.е. местен първенец от Алексинац – Милойко. От 1871 г. напуска Алексинац, за да замине за Ниш, където се жени за подпоручик Йован Димитриевич. През 1898 г. семейството се мести в Белград, където остава. Писателката често пътува в чужбина. По времето на Балканската война е доброволка-санитарка на фронта.

Елена Димитриевич е изявена защитничка на равноправието на жените. Творчеството ѝ е изцяло посветено на патриархалния бит на днешна Източна Сърбия – земи, влизали до 1878 г. в състава на Османската империя. Най-известното ѝ произведение е „Писма от Ниш, за харемите“.

Вледее много западни езици, както руски, гръцки и турски.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Павлов, Тихомир. „Българите в Моравско и Тимошко. История, език, нрави, обичаи, поверия, борби и очаквания. Днешният моравчанин“, Издание на Комитет на Западните покрайнини, София, 1931, стр. 174

Извори[редактиране | редактиране на кода]