Енгин Акюрек

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Енгин Акюрек
Engin Akyürek
Роден
Активност от 2004
Брачен партньор неженен
Награди Еми Номинация „Най-добър актьор“ през 2015 г.
Други награди Seoul Drama Awards
Награда „Най-добър актьор“ за 2015 г.
Уебсайт

Енгин Акюрек (на турски: Engin Akyürek) е турски актьор и писател.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Енгин Акюрек[1] е роден на 12 октомври 1981 г. в Анкара, Турция. Корените на семейството му са от град Ерзинджан. Баща му е държавен служител, а майка му домакиня. Има един брат, по-млад от него. Фен е на известния футболен отбор Бешикташ. Неженен. Любител на подводните спортове.

Енгин Акюрек е възпитаник на Университета в Анкара[2][3], където през 2002 г. се дипломира със специалност „История“ при Факултета по история, география и езикознание. По време на следването си се занимава активно с театър. След дипломирането се премества в Истанбул. За пръв път застава пред камера в телевизионното състезание за млади таланти „Звездите на Турция“[4] (Türkiye'nin Yıldızları) през 2004 г. и печели първа награда. Пред него се отварят вратите на киното и телевизията.

През 2015 г. Енгин Акюрек започва паралелно да се занимава и с литературна дейност. Заедно с Ясин Окуз, негов приятел, стартират издаването на списание „Каквото ми хрумне" (Kafasına Göre),[5] периодично издание за литература и култура, в което самият той публикува кратки разкази.

През октомври, 2018 г. излиза от печат първата му книга, със заглавие „Безмълвие“[6] в тираж 10 000 броя. Всички приходи от продажбата Енгин Акюрек дарява[7] на образователна фондация „Darüşşafaka“,[8] създадена от неправителствена организация през 1873 г. с цел академично и колежанско обучение на пълен пансион за деца без родители. Книгата съдържа 21 разказа – 19 от тях вече публикувани в сп. „Kafasına Göre“, плюс два нови. Носи заглавието на едноименния разказ от бр. 7 (март, 2016) на списанието. Влиза в топ 7 на най-продаваните книги в Турция за ноември, 2018. Преведена е на испански, английски и арабски.

Кино и телевизия[редактиране | редактиране на кода]

През 2004 г., две години след дипломирането си от университета, Енгин Акюрек участва в телевизионния конкурс „Звездите на Турция“, където талантът му е забелязан и печели безапелационно първо място. Тази победа му осигурява поддържаща роля в телевизионния сериал „Брак с чужденец" (Yabancı Damat) (2004 – 2007), продуциран от Ямур Тайлан и Дурул Тайлан. Ролята на Кадир му носи одобрението на критиците и води до дебют в игралното кино с филма „Съдба“ (Kader) (2006) на Зеки Демиркубуз. За ролята си на Джеват в този филм, Енгин Акюрек получава наградата „Най-обещаващ актьор“ на две институции: 39-те Награди на турското кино (SİYAD),[9] както и Награда на Асоциацията на турските кинокритици (CASOD)[10] през 2006 г.

Следва ролята на Низипли Халим в телевизионния сериал „Черната змия“ (Karayılan) (2007 – 2008). Действието в него се развива в малкото провинциално градче Газиантеп и отразява турското съпротивително движение срещу френската окупация.

През следващата година Енгин Акюрек получава първата си главна роля – в телевизионния сериал „Ако бях облак“ (Bir Bulut Olsam) (2009) по сценарий на Мерал Окай и с продуцент Улаш Инач. Там той е в ролята на психически неуравновесен, страдащ от епилепсия и лудо влюбен в своята братовчедка кметски син Мустафа Булут. При подготовката си за ролята, актьорът прекарва известно време в психиатрична клиника като наблюдател и така автентично пресъздава на екрана епилептичните припадъци на героя, че след излъчването на сериала в интернет форумите се появяват коментари на лекари и психолози, които изразяват своето учудване и възхищение.

Най-голяма популярност, обаче, Енгин Акюрек печели с ролята си на Керим Ългаз в сериала „Пепел от рози“[11] (Fatmagül'ün Sucu Ne?) (2010 – 2012), излъчен и в България. Сериалът повдига тежки социални въпроси, свързани с жертвите на изнасилване. Сценарият на сериала е адаптация на игрален филм от 80-те години по сценарий на Ведат Тюркали, направена от Едже Йоренч и Мелек Генчолу. Продуцент е Керем Чатай, режисьор – Хилял Сарал, а в главната женска роля е актрисата Берен Саат. По време на заснемането на сериала цензурата в Турция прави опити да го прекъсне, а по-късно дори да бъде спре излъчването му.[12] Женските организации се активизират и започват подписка в негова защита,[13] намесват се и депутати от Германия,[14] които излизат с декларация в подкрепа на сериала заради акцента му върху правата на жените. „Каква е вината на Фатмагюл“ е най-продаваният турски сериал в чужбина, а Енгин Акюрек става по-популярен в чужбина, отколкото в Турция и се сдобива с огромна фен-маса, най-вече в Латинска Америка. Получава множество награди.[15][16] Проф. Каролина Акоста Алзуру[17] от Университета в Джорджия, САЩ активно изследва темата за влиянието на Енгин Акюрек[18] и турските сериали като цяло, и публикува научни статии.

Следва игралният филм „Малък септемврийски проблем“ / „Малкият проблем на Ейлюл“ (Bi Kücük Eylül Meselesi)[19] (2014), със сценарист и режисьор Керем Дерен. Енгин Акюрек е в главната роля на странен, талантлив художник на комикси, на име Текин (Тек). Филмът е сниман на остров Тенедос (Bozcaada). По думи на сценариста Керем Дерен, ролята на странния самотник Тек може да бъде интерпретирана по различни начини и малко актьори биха могли да я изиграят така, че зрителите да харесат героя и Енгин Акюрек е един от тях.[20]

Енгин Акюрек се завръща на малкия екран с ролята на комисар Йомер Демир в сериала „Черна любов“ / „Мръсни пари и любов“[21] (Kara Para Aşk) (2014 – 2015), където си партнира с Туба Бююкюстюн. Тази роля му носи световно признание през 2015 г. с наградата „Най-добър актьор“ на Международните награди за драматично изкуство в Сеул[22] (International Seoul Drama Awards), както и с номинация за „Най-добър актьор“ в индивидуалните категории на Международните награди ЕМMИ[23] (International Emmy Awards). „Мръсни пари и любов“ става най – продаваният сериал за 2015 г.[24] и Енгин Акюрек е удостоен с редица други награди като наградата на Асоциацията на износителите,[25] награда „Най-добър актьор на годината“, присъдена на Фестивала Маркони,[26] организиран от Факултета по радио и телевизия на университета в гр. Бурса, както и наградата „Кристална мишка“ (Kristal Fare).[27]

През 2017 г. Енгин Акюрек изпълнява главната мъжка роля в краткия телевизионен сериал „До живот“[28] (Ölene Kadar). Там той е Дахан Сойсюр, студент по медицина, несправедливо осъден за престъпление, което не е извършил. Сериалът е по идея на Елиф Усман Ергюден и е продуциран от компания TIMS.

В края на 2017 г. Енгин Акюрек е награден със специална награда „Златна пеперуда“ – „Създател на чудеса“, за приноса му към успеха на турските сериали в чужбина.

През 2018 г. Енгин играе ролята на Керем в игралния филм на Чаан Ърмак „Поверявам ти децата“ (Çocuklar Sana Emanet). Филмът съчетава елементи на трилър, фентъзи и психодрама; показва битка със зли сили от отвъдното и същевременно засяга социални проблеми като безплодие, „ин-витро“ лечение и педофилия. Това е първият филм с участие на Енгин Акюрек, в който са използвани визуални ефекти и компютърно генерирани изображения и е първият турски филм с премиера в Латинска Америка. Продуцент е „Авшар филм“.

През 2018 г. Енгин Акюрек заснема още един игрален филм – „Една любов, два живота“ (Bir Aşk İki Hayat), в който си партнира с актрисата Бергюзар Корел. Премиерата на филма е на 14.02.2019 г.

През декември 2018 г. Енгин Акюрек става лице на МАРКА 2018 за участието си в телевизионните сериали, които се излъчват в повече от 140 страни по света.[29]

На 6 май 2019 г. в Истанбул, на 24-то издание на Турските награди за театрално и филмово изкуство Садри Алъшък, Енгин Акюрек получва специалната награда за принос в киното „Най-добър актьор – Айхан Ъшък“.[30]

Акюрек се завръща на малкия екран със сериала „Дъщерята на посланика" (Sefirin Kizi) на 16 декември 2019 г. Телевизионната поредица е съвместна продукция на компаниите O3 Medya и NGM и се излъчва по телевизия Star. Сценаристки са Нехир Ердем и Айзе Ферда Ерйълмаз, а режисьор Емре Кабакушак. Сериалът разказва историята за невъзможната любов между Санджар (Енгин Акюрек) и Наре (Неслихан Атагюл), които се обичат от деца, но са разделени от трагични обстоятелства. След девет години съдбата ги събира отново. Заснемането на първи сезон е прекратено преждевременно след 15 епизод през април, 2020 г. заради епидемията от COVID-19.

Театър[редактиране | редактиране на кода]

През 2007 г. Енгин Акюрек участва в театралния мюзикъл „Романтика“ с режисьор Шакир Гурзумар, където изпълнява водещата роля на Чето.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Игрални филми[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година Роля Бележки
„Съдба“ (Kader) 2006 Джеват Награда „Най-обещаващ актьор“ награда на турското кино (SIYAD) за 2006 г.

Награда „Най-обещаващ актьор“ награда на асоциацията на кинокритиците (CASOD)

„Малък септемврийски проблем“

(Bi Kücük Eylül Meselesi)

2014 Текин (главна роля) Премиера на филма: 14.02.2014 г. – Денят на влюбените „Свети Валентин“

Мото на филма: „Светът е пълен с пропуснати чудеса“

„Поверявам ти децата“

(Çocuklar Sana Emanet)

2018 Керем (главна роля) Премиера на филма: 23.03.2018 г.

Мото на филма: „Едно докосване ранява човека, едно докосване го изцелява.“

„Една любов - два живота“

(Bir Aşk İki Hayat)

2018 Умут (главна роля) Премиера на филма: 15.02.2019 г.

Мото на филма: „Малките решения променят живота.“

Телевизионни сериали[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година Роля Бележки
1. „Брак с чужденец“ 2004 – 2007 Кадир Кадир е сладкар, който работи в магазин, обща собственост на баща му и бащата на момичето, за което е сгоден. Въпреки че е добро момиче по характер, годеницата му Назлъ се бунтува срещу традициите и бяга от дома си точно преди сватбата им. Среща богат младеж от Гърция – Никос – който се влюбва в нея. Кадир се опитва да си я върне, което води до множество комични ситуации.
2. „Черната змия“ 2007 – 2008 Низипли Халим Низипли е искрен и невинен младеж – необразован, но в същото време умен и забавен, много лоялен към своите другари. Сериалът показва борбата за освобождение на град Газиантеп от френските окупационни сили по време на Турската война за независимост в периода след Първата световна война.
3. „Ако бях облак“ 2008 – 2009 Мустафа Булут (главна роля) Мустафа Булут е син на кмета на провинциално градче, страда от епилепсия и е лудо, страстно и нещастно влюбен в своята братовчедка Нарин, която е насилствено омъжена за него, но неспособна да отговори на чувствата му. Въпреки че е по природа добър човек, липсата на любов от страна на Нарин го прави психически нестабилен и агресивен. Филмът показва еволюцията в разбиранията на героя за ролята и мястото на жената в обществото и междуличностните отношения.
4. „Пепел от рози“ 2010 – 2012 Керим Илгаз (главна роля) Това е ролята, която носи на актьора най-голяма популярност.

Керим е младеж, принуден да се ожени за момиче, жертва на изнасилване, извършено от приятелите му в негово присъствие. Но впоследствие героят се влюбва в момичето, помага ѝ да преодолее психическата травма и заедно започват съдебна борба за справедливост. В същото време самият той е разкъсван от мъчително чувство за вина.

5. „Черна любов“ 2014 – 2015 Йомер Демир (главна роля) Сериалът е криминално-любовна история за двама души с различен социален статус, които съдбата събира след трагичната смърт на техни близки. Йомер Демир е беден, но честен и много интелигентен полицейски служител, който започва разследване срещу мафията, прането на мръсни пари и търговията с човешки органи. Сериалът отразява покваряващото въздействие на парите и властта върху личността, жестоката цена на печалбите от „мръсни“ дела и изпитанията, на които всичко това подлага любовта.

Авторите на сценария признават в интервю, че образът на Йомер е написан специално за Енгин Акюрек.

6. „До живот“ 2017 Дахан Сойсюр (главна роля) Студентът по медицина Дахан Сойсюр е несправедливо осъден на доживотен затвор за престъпление, което не е извършил. След 11 години, прекарани в затвора, той е освободен благодарение на млада адвокатка и между тях се пораждат романтични чувства. Дахан успява да разкрие виновниците за погубената си младост и да получи частично възмездие, но накрая загубва живота си.
7. „Дъщерята на посланика“ 2019-2020 Санджар Ефеолу (главна роля) Санджар и Наре са влюбени още от деца, но околните смятат любовта им за невъзможна поради различното им социално положение - Санджар е син на беден арендатор, а Наре - дъщеря на посланик. Въпреки всичко, те решават да се оженят, но в нощта на сватбата им Наре изчезва. Тръгват различни слухове, а местните хора дори съчиняват песен и легенда. Санджар погребва любовта в сърцето си, забогатява и след девет години решава да се ожени за друга жена. В деня на сватбата му Наре се появява заедно с тяхната дъщеря, за да му я повери.

Действието на сериала се развива в околностите на Муула.

Театър[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година Роля Бележки
Мюзикъл „Романтика“ 2007 Чето

Награди[редактиране | редактиране на кода]

Заглавие Година Роля Получени награди
„Съдба“ 2006 Джеват Награда „Най-обещаващ актьор“на 39-те Награди на турското кино (SIYAD)
„Съдба“ 2006 Джеват Награда „Най-обещаващ актьор“, присъдена от Асоциацията на турските кинокритици CASOD (Cagdas Sinema Oyuncuları Dernegi)
„Каква е вината на Фатмагюл?“ Mай 2011 Керим Награда „Най-добър актьор за 2011“, присъдена на основание проведена годишна анкета – проучване на зрителското мнение от сайта на „Телевизиондизиси“ 2011 г.
„Каква е вината на Фатмагюл?“ Септември

2011

Керим „Най-добре изглеждащ актьор под 30 години“, награда на вестник „Аяклигазете“
„Каква е вината на Фатмагюл?“ Юни 2011 Керим „Най-добре изглеждащ актьор на телевизионния екран“, награда на ТВ-програма „Хабершоу“
„Каква е вината на Фатмагюл?“ Юни 2011 Керим „Най-добър актьор за 2011 г."

Награда на Дизифилмбук за първия сезон на сериала „Каква е вината на Фатмагюл?“

„Каква е вината на Фатмагюл?“ Март 2012 Керим Награда „Най-добър актьор в телевизионен сериал за 2011“, награда на университета Хош.
„Каква е вината на Фатмагюл?“ Mай 2012 Керим „Най-добър драматичен актьор за 2011“, награда на вестник „Аяклигазете“
„Каква е вината на Фатмагюл?“ Mай 2012 Керим Награда „Най-добър актьор за 2012“, присъдена от www.televizyondizisi.com

(анкета/проучване на зрителското мнение от сайта на „Телевизиондизиси“ през 2012 г.)

„Мръсни пари и любов“ Mай 2014 Йомер Награда "Най-добър актьор за 2014”, присъдена от www.televizyondizisi.com

(анкета/проучване на зрителското мнение от сайта на „Телевизиондизиси“ през 2014 г.)

„Мръсни пари и любов“ Декември 2014 Йомер Награда “Най-добър драматичен актьор за 2014", присъдена от телевизия „Ранини“
„Мръсни пари и любов“ Април 2015 Йомер Награда „Звезда на най-продаван в чужбина сериал за 2014 г.“, присъдена от Асоциацията на износителите (Stars of the Export in Electrical Electronics and Service Exporters Association Cultural Service Awards)
„Мръсни пари и любов“ Mай 2015 Йомер Награда „Най-добър актьор на годината“, присъдена на Фестивала Маркони организиран от факултета по Радио и Телевизия на университета в гр. Бурса, 2015 г.
„Мръсни пари и любов“ 2015 Йомер Награда „Най-добър актьор за 2015“, на www.televizyondizisi.com

(Награда, присъдена на база на ежегодна анкета, проведена от сайта на „Телевизиондизиси“)

„Мръсни пари и любов“ Септември

2015

Йомер Международна награда „Най-добър драматичен актьор“ за 2015 г.

(Награда на Международната организация за драматично изкуство в Сеул Seoul International Drama Awards 2015)

„Мръсни пари и любов“ Ноември

2015

Йомер Награда „Кристална мишка“, за най-добър актьор през 2015 г.
„Мръсни пари и любов“ Ноември

2015

Йомер Номинация за „Най-добър актьор“ на Международните награди ЕММИ 2015 г.

(International Emmy Awards 2015, Best Performance By An Actor)

„До живот“ Юни

2017

Дахан Награда "Най-добър актьор за 2017“, присъдена от www.televizyondizisi.com, на базата на проведена през 2017 г. в 3 тура международна анкета
Цялостно творчество 10.12.2017 „Златна пеперуда“ – специална награда „Създател на чудеса“ за принос към успеха на турските сериали в чужбина.
Специална награда за

принос в киното

06.05.2019 На 6 май 2019 г., в Истанбул, на 24-то издание на Наградите за театрално и филмово изкуство Садри Алъшък, Енгин Акюрек получава специалната награда за принос в киното „Най-добър актьор – Айхан Ъшък“.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

През 2015 г. Енгин Акюрек започва да се занимава и с литературна дейност. Заедно с Ясин Окуз, негов приятел, стартират издаването на списание „Kafasına Göre“, периодично издание за литература и култура, в което самият той публикува кратки разкази във всеки брой.

През октомври, 2018 година издава книга – сборник разкази под общо заглавие Sesszlik („Безмълвие“), която съдържа 21 разказа – 19 от тях вече публикувани в сп. „Kafasına Göre“, плюс два нови – Kiraz Ağacı („Черешата“) и Bence De Sefa („И за мен е удоволствие“). Книгата носи заглавието на едноименния разказ от бр. 7 (март, 2016) на списанието. Влиза в топ 7 на най-продаваните книги в Турция за ноември, 2018. Преведена е на испански и персийски. Неофициални преводи на книгата и всички разкази от списанието на повече от десет езика (включително и български) могат да се открият в Интернет, във фен-страниците и групите на Енгин Акюрек.

Разкази[редактиране | редактиране на кода]

 1. Превърната в сън, тя преследва сънищата ми (Düş Olup Düştüm Düşlerimin Peşine) – бр. 1 / април 2015
 2. Говорещи глави (Konuşan Kafalar) – бр. 2 / юни 2015
 3. Състояние на усмивка (Bi Tebessüm Halinde) – бр. 3/ август 2015
 4. Въздух, наситен с аромат на спомени (Havada Anıların Kokusu Var) – бр. 4 / октомври 2015
 5. Детето в мен (İçimdeki Çocuk) – бр. 5 / декември 2015
 6. Кратък разказ за любовта (Aşk Üzerine Küçük Bir Öykü) – бр. 6 / януари 2016
 7. Безмълвие (Sessizlik) – бр. 7 / март 2016
 8. Миризма (Koku) – бр. 8 / май 2016
 9. Старицата (Yaşlı Teyze) – бр. 9 / юли 2016
 10. Топче (Misket) – бр. 10 / септември 2016
 11. В очите ѝ се крият облаци (Gözlerinde Bulut Saklıydı) – бр. 11 / ноември 2016
 12. Снежният човек (Kardan Adam) – бр. 12 / януари 2017
 13. Хасан, синът на Ахмет (Ahmet Oğlu Hasan) – бр. 13 / март 2017
 14. Тръгване (Gitmek) – бр. 14 / май 2017
 15. Нашата немска овчарка (Bizim Alman Kurdu) – бр. 15 / юли 2017
 16. Здравей (Merhaba) – бр. 16 / септември 2017
 17. За мен е удоволствие (Bence Sefa) – бр. 17 / ноември 2017
 18. Една вечер (Bir gece) – бр. 18 / януари 2018
 19. Малшанс (Kör Talih) – бр. 19 / март 2018
 20. Да срещнем разказите си (Öykülerde Buluşalım) – бр. 20 / май 2018
 21. Вдишване в тъмнината (Karanlığın İçinde Bir Nefes) – бр. 21 / юли 2018
 22. В дъжда е скрита надежда (Bir Umut Saklıydı Yağmurun İçinde) – бр. 22 / септември 2018
 23. Черешата (Kiraz Ağacı) – заглавен разказ на книгата Sessizlik (Безмълвие)
 24. И за мен е удоволствие (Bence De Sefa) – финален разказ на книгата Sessizlik (Безмълвие)
 25. Същото лице (Aynı Yüz) – бр. 23 / ноември 2018
 26. Знанието Ърфан (İlim İrfan)- бр. 24 / януари 2019
 27. Имаме проблем (Bir Derdimiz Var) - бр. 25 / март 2019
 28. Исмаил Заргана (Zargana İsmail) - бр. 26 / май 2019
 29. По моя вина (Benim Yüzümden) - бр. 27 / юли 2019
 30. Извън времето (Zamansız) - бр. 28 / септември 2019
 31. Времето на нескопосаните лъжи - бр. 29 / ноември 2019
 32. Мигът на Хайри (Şipşak Hayri) - бр. 30 / януари 2020
 33. Ние (Biz) - бр. 31 / март 2020
 34. Ако аз бях Пинокио (Pinkyo olsam) - бр. 32 / май 2020
 35. Целият свят в един автобус (Bi Dünya Otobüs) - бр. 33 / юли 2020

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]