Ендометриоза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Endometriosis
Endometriosis.jpg
Ендометриозата, както се вижда чрез лапароскоп
Специалност гинекология
Класификация и външни ресурси
МКБ-10 N80
МКБ-9 617.0
OMIM 131200
База данни
DiseasesDB
4269
База данни
MedlinePlus
000915
База данни
eMedicine
med/3419 ped/677 emerg/165
Мед. рубрики MeSH D004715
Ендометриоза в Общомедия

Ендометриоза е заболяване, при което тъкан от вътрешната обвивка на матката (ендометриумът, от endo – вътре, и metra – матка) се установява извън нея, обикновено в други органи в областта на таза. Това може да доведе до проблеми, на първо място болки и безплодие. Ендометриозата се среща най-често при жени в репродуктивна възраст.

Ендометриумът е вътрешната обвивка на матката (лигавицата на матката). Ако отделената от яйчниците яйцеклетка бъде оплодена, тя се закрепва именно в ендометриума. Всеки менструален цикъл завършва с изхвърляне на маточната лигавица (ендометриума) – това става по време на менструация. Нормалното разположение на ендометриума е по вътрешността на матката, но има случаи, в които тази тъкан се разпространява и в други части на тялото – в яйчниците, в белия дроб, а в някои случаи и в мозъка, което води до ендометриоза. Това е заболяване, което се открива единствено с лапароскопия и се лекува бавно и продължително. Когато ендометриалната тъкан се развива по яйчниците, се образуват „шоколадови кисти“ (ендометриоми). Наричат се така, защото са пълни с тъмна на цвят кръв. Могат да се получат и ендометриални сраствания.

Симптоми[редактиране | редактиране на кода]

Чести симптоми на ендометриозата са силна болка преди менструацията, безплодие, нарушения в менструалния цикъл (променя се дължината му). Болката по принцип настъпва няколко дни преди самата менструация и продължава до 2 – 3 дни по време на самата менструация. Наподобява симптомите на болезнената менструация. Подобна болка може да се появи и по време на овулацията (около 14 дена преди менструацията или около средата на цикъла). При някои жени се наблюдава болка и по време на полов акт, засилваща се около датата на менструацията. Рядко, но все пак срещана, е и болката по време на уриниране. При наличие на ендометриоза е възможно в урината да се появи и кръв, а също и газове в червата, като това може да не е съпроводено с болка. Ендометриозата често води след себе си и безплодие. Друг недоказан признак на ендометриозата е повтарящо се месечно кръвотечение от носа. Много трудно е ендометриланата тъкан да достигне дотам, но ако пациентът има такива симптоми, непременно трябва да съобщи на лекаря си.

Диагностициране[редактиране | редактиране на кода]

По време на ултразвуков преглед е възможно да се видят големите ендометриозни кисти. Но това е признак, че заболяването е в доста напреднал стадий. По този начин не може да се открие заболяването в по-ранна фаза и да се вземат необходимите мерки. Това става единствено с лапароскопско изследване.

Лечение[редактиране | редактиране на кода]

Два са установените в България начини за лекуване на ендометриозата – хирургически и медикаментозно. Лечението започва с лекарствени препарати и ако не даде ефект, се преминава към хирургическа намеса чрез лапароскопия. Дори и сред отстраняване на кисти, в по-напреднал стадий на заболяването те могат да се появят отново. Често се практикува потискане на дадени хормони в организма с цел да бъде спрян месечният цикъл. По този начин и ендометриалните кисти няма с какво да се „хранят“ и не порастват.

Във всички случаи ендометриозата трябва да се лекува! В противен случай заболяването може да доведе до стерилитет.

Известни са случаи, когато, в крайна фаза на ендометриоза и при перфорация на шоколадова киста, може да се стигне до образуване на сепсис и перитонит - тъй. нар. гинекологичен перитонит.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]