Ервин Леви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Ервин Леви
Erwin Levy
германски психолог
Роден
Починал
10 ноември 1991 г. (84 г.)
Националност Флаг на Германия Германия
Научна дейност
Област Психология
Образование Университет „Фридрих-Вилхелм“
Работил в Франкфуртски университет

Уебсайт
[http://www.imdb.com/name/

Саид Тагмауи е роден във Вилепин, Сена-Сен-Дени, в голямо семейство от осем деца; има четирима братя и три сестри. Родителите му са били марокански имигранти от берберски произход от Essaouira. Тагмауи е израснал в квартал „Роза де Вентс“ на общината Олн-су-Буа. Той напуска училище, за да стане боксьор, като се изкачи до № 2 в класа си по тегло във Франция.

По-късно той се запознава с актьора и режисьора Матийо Касовиц. Заедно те се появяват във филма на Касовиц La Haine (1995), чийто сюжет разказва за расизма и насилието в Парижките гета . На следващата година Taghmaoui е номиниран за награда César (в категорията Най-обещаващ актьор) за участието си а в този филм.

От този момент той прави международна кариера и се появява в продукции на Германия, Италия, Мароко и САЩ (Three Kings, 1999). Тагдамау участва във Vantage Point (2008 г.) като лидер на терористична група, която планира да отвлече президента на САЩ. В Мароко той се появява в Djinns (2010), филм за алжирската война, където участва заедно с Тиери Фримонт. Телевизионната работа на Тагдаму включва „Изгубени", "Къщата на Саддам" и "Докосване“.

Той се появява в британския филм My Brother the Devil, който беше реализиран през 2013 година. Страница в IMDb]

Ервин Леви (на немски: Erwin Levy) е германски психолог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 11 април 1907 година в Груджьондз, днес Полша. учи медицина в Университета в Берлин и през 1931 получава докторска степен. Заедно с Волфганг Мецгер е асистент на създателя на гещалт психологията Макс Вертхаймер във Франкфуртския университет.

Когато нацистите идват на власт през 1933 г. от Париж, той емигрира в САЩ, поради това че е евреин. Работи в Ню Йорк като психиатър и психоаналитик. Публикува работи по психология, включително и по гещалт психология.

Умира на 10 ноември 1991 година в Ню Йорк на 84-годишна възраст.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Биография на немски език