Ерих Мария Ремарк (награда за мир)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

„Награда за мир Ерих Мария Ремарк“ (на немски: Erich-Maria-Remarque-Friedenspreis) е международно отличие от град Оснабрюк Германия за белетристика, журналистика и наука.

Присъжда се на всеки 2 години „за белетристични, журналистически и общоразбираеми научни произведения“, които „разглеждат темите: вътрешен и външен мир“. Ръководни насоки при това е мотото на родения в Оснабрюк писател Ерих Мария Ремарк „Моята тема е човекът през това столетие, въпросът за хуманността“, с което се припомня неговият пацифистки ангажимент.

Главната награда се присъжда за изключително произведение и възлиза на 25 000 € (от 2009 г.; преди това – 15 000 €).

Допълнително се дава поощрителна награда в размер на 5000 €.

Носители на наградата (подбор)[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Erich-Maria-Remarque-Friedenspreis“ в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.