Направо към съдържанието

Естествени спътници на Марс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Цветна снимка на Фобос Цветна снимка на Деймос
Цветна снимка на Фобос
Цветна снимка на Деймос

Марс има два естествени спътника, Фобос и Деймос,[1] за които се предполага, че са прихванати астероиди.[2]

Гледан от повърхността на Марс близо до екватора му, Фобос е едва 1/3 от големината на земната Луна. Ъгловият му диаметър е между 8' и 12'. Ще изглежда още по-малък, ако се наблюдава по-далече от Марсианския екватор, а ако се наблюдава от Марсианските полярни шапки, ще е напълно невидим (винаги зад хоризонта).

Деймос изглежда като много ярка Звезда и има ъглов диаметър 2'. Ъгловият диаметър на Слънцето гледан от Марс ще е 21'. Така няма пълни слънчеви затъмнения на Марс, защото спътниците са прекалено малки да закрият Слънцето. От друга страна пълните лунни затъмнения на Фобос са много чести – почти всяка нощ. Орбитите на Марсианските спътници са много различни от тази на нашата Луна. Бързият Фобос изгрява от запад и залязва на изток и изгрява отново само 11 часа по-късно. Докато Деймос, който има синхронно въртене, изгрява от изток, но много бавно.

Двата спътника винаги показват само едната си страна към Марс. Фобос обикаля планетата по-бързо отколкото тя самата се завърта, което води до постоянно намаляване на орбиталния му радиус. В даден момент от бъдещето Фобос ще бъде смазан от приливните сили.[3] Кратерите по повърхността на планетата говорят, че в миналото най-вероятно е имало други малки спътници, които са имали съдбата, която очаква Фобос и че марсианската кора е много изменена от тези събития. От друга страна Деймос е достатъчно далеч и неговата орбита се е отделечила от планетата подобно на нашата Луна от Земята.

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

И двата спътника са открити от Асаф Хал през 1877 и са кръстени на Страх (Фобос) и Ужас (Деймос) от древногръцката митология, които придружават своя баща Арес (богът на войната) по време на битка.

Орбитална характеристика[редактиране | редактиране на кода]

Име Снимка Размери Маса Среден орбитален радиус Орбитален период Отктриване
Марс I Фобос
27,0×21,6×18,8 km 10,8×1015 kg 9377 km 7,66 1877
Марс II Деймос
10×12×16 km 2×1015 kg 23 460 km 30,35 1877

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. NASA - Under the Moons of Mars // Nasa.gov. Архивиран от оригинала на 2014-03-29. Посетен на 30 декември 2013.
  2. Close Inspection for Phobos // ESA website. Посетен на 13 юни 2006.
  3. Arnett, Bill. Phobos // nineplanets. 20 ноември 2004. Посетен на 13 юни 2006.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]