Етнографски музей (Берковица)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Етнографски музей
(Берковица)
Berkovitsa Museum 2.JPG
Сградата на музея – архитектурен паметник
Местоположение Берковица
България
Тематика етнография
история
Основан 4 април 1971
Обект на БТС Opoznai-bg.gif 34
Работно време 9.00 – 12.00 ч. и 12.30 – 17.30 ч.
(почивни дни: без почивни дни)
Допълнителна информация
Директор Ивайло Пешков
Адрес

ул. „Поручик Грозданов“№11
museumcomplexberkovitsa@abv.bg

Директор Ивайло Пешков
Телефон 0953/88045
Сайт Страница
Map of Berkovitsa.png
43.2389° с. ш. 23.1269° и. д.
Местонахождение в Берковица
Етнографски музей
(Берковица)
в Общомедия

Етнографският музей в Берковица запознава с бита и обичаите на хората от Северозападна България и е включен в Стоте национални туристически обекта. Във фондохранилищата му се пазят хиляди предмети от сферата на художественото творчество и занаяти, както и народните обичаи. Посетителят може да види цветовото разнообразие в изработката на облекла и килими, както и накити, предмети на домашния бит и някои традиционни за региона обичаи. Повечето експонати са свързани със занаятите, носиите и предметите от бита – по време на османската власт Берковица е развито занаятчийско селище, главно в производството на грънци.

През желязната епоха, в първото хилядолетие пр.н.е., Берковският край е обитаван от тракийското племе мизи, а през средата на хилядолетието в него отсядат сродните трибали. Траките изграждат крепости по стратегическите височини, отглеждат земеделска реколта и добитък, правят оръжия и добиват злато в поречията на реките Златица и Врещица.

В началото на Христовата ера Берковищкият край е под властта на Римската империя, а местното тракийско население е романизирано. За възхода на икономиката през първите векове свидетелстват находки в откритата от археолозите римска вила край село Калиманица, както и от разкопките на Берковското кале, Лесковското градище и некропола край него. Земленият бент под село Котеновци сочи добив на злато, а повечето артефакти, като каменна пластика, накити, монети, оръдия на труда и оръжия, битова и строителна керамика, се съхраняват в музея в Берковица.[1]

Реституцията на сградите на музейния комплекс след демократичните промени в края на ХХ век нанася голям удар на музейното дело в града.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Култура“         Портал „Култура          Портал „История на България“         Портал „История на България