Жан дьо Бребьоф

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Свети Жан дьо Бребьоф (на френски Jean de Brébeuf) (25 март 1593 - 16 март 1649) френски йезуит, пътешественик.

Роден в нормандското градче Конде сюр Вир. През 1617 подтъпва в ордена на йезуитите в Руан, след пет години става свещеник, а след още четири през 1626 е отправен в Нова Франция (Канада) да проповядва християнството сред индианското племе хюрони.

Заселва се на брега на езерота Хюрън, изучава езика, обичаите и традициите на местните индиански племена. До 1641 живее необезпокояван сред местните племена като около 1640 открива езерото Ери (25700 км2). През 1641 поддържани от англичаните, съперници на французите в района, някои индиански племена започват да проявяват враждебност към дейността на Бребьоф и той е принуден да напусне района на мисията си и да се завърне в Квебек. След като обстановката временно се успокоява през 1644 отново се завръща при своите енориащи, които търпят поражения във войната с ирокезите поддържани от англичаните. По това време, през 1648 открива Ниагарския водопад (височина 51 м). На 16 март 1649 Бребьоф се намира във форт Сент Игнас, който е превзет с щурм от ирокезите и заедно със своите другари Бребьоф е пленен и след жестоки мъчения убит.

През 1930 е причислен към канадските светци заради мъченическата си смърт и е провъзгласен за покровител на Квебек и цяла Канада. Католическата църква чества паметта му на 19 октомври.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Бребёф, Жан де“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.