Желез Дончев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Желез Дончев
български дендролог

Роден
Починал
Научна дейност
Област Биология

Доц. Желез Борисов Дончев - български дендролог.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден на 27.12.1921 г. в с. Загориче, Шуменско. През 1948 г. завършва Агрономо-Лесовъдния факултет на Софийския университет. Желез Дончев постъпва като асистент в Агрономо-лесовъдния факултет през 1951 г., след покана лично от акад. Борис Стефанов. През 1961 г. в Москва защитава дисертация на тема: “Типология земель подлежащих облесению на примере Балчикского побережья Черного моря – Болгария”. През 1964 г. е избран за доцент по Екология и горски месторастения. През 1977 г. доц. Дончев преминава на работа в Института за гората към БАН.

Научни постижения[редактиране | редактиране на кода]

Доц. Дончев притежава богато научно наследство. То е с твърде разнообразна тематика и включва както дендрологични и систематични разработки, така и статии по обща екология, екология на горските екосистеми, климатология. Творчеството му е отразено в над 80 научни и 15 научно-популярни статии. През 50-те и началото на 60-те години той се утвърждава като един от най-добрите специалисти по дъбовете в България. Израз на това са описаните от него видове и вътревидови таксони, нови за науката. През 1958 г., след специализация в Албания, той описва два нови вида дъб от цероидната група.

Доц. Дончев проявява особен интерес към интродукцията на някои перспективни дървесни видове. За изпитването на такива видове той създава над 200 експериментални култури с площ около 2000 дка. Списъкът на тези видове е голям и включва кедри, веймутов бор и др., но особено място е отделено на Robinia pseudoacacia. Доц. Дончев създава няколко нови сорта от този вид, разработва технология за създаване на интензивни култури и създава първите семепроизводствени градини от вида в България.

Починал на 05.09.2002 г. в София.