Жорж Льометър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жорж Льометър
Georges Henri Joseph Édouard Lemaître
белгийски физик
Georges Lemaître 1930s.jpg
Роден
Починал

Образование Масачузетски технологичен институт
Льовенски католически университет
Научна дейност
Област Физика
Подпис Georges Lemaitre signature.jpg
Жорж Льометър в Общомедия

Жорж Анри Жозеф Едуар Льометър (на френски: Georges Henri Joseph Édouard Lemaître) (17 юли 1894 – 20 юни 1966) е белгийски католически свещеник, почетен архиерей и професор по физика и астрономия в Католическия университет в Льовен.

През 1927 г. Льометр изказва идеята за Големия взрив като теория за произхода на Вселената, която той нарича хипотеза за първичния атом [1][2]. Две години преди статията на Хъбъл той пръв предлага теорията за разширяващата се Вселена, широко и погрешно приписвана на Едвин Хъбъл [3][4]. Льометър пръв прилага познатият днес Хъбълов закон и прави първото пресмятане на това, което днес наричаме Хъбълова константа, която Льометър публикува през 1927 година [5][6][7][8].

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Графичната схема е артистично виждане, което илюстрира разширението на плоска порция от Вселената след Големия взрив.

След класическо обучение в Езуитски колеж (гимназия) в Шарлероа Льометър започнва да учи гражданско инженерство в Католическия университет в Льовеин (1911). През 1914 година той прекъсва обучението си, за да служи като артилерийски офицер в Белгийската армия по време на Първата световна война. В края на военните действия той получил белгийски военен кръст с палми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]