Жорж Льометър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жорж Льометър
белгийски физик
Belgique - Louvain-la-Neuve - Place des Sciences - Georges Lemaître - 04.jpg
Роден
Починал
20 юни 1966 г. (71 г.)
Научна дейност
Област Физика
Подпис Georges Lemaitre signature.jpg
Жорж Льометър в Общомедия

Джордж Хенри Джозеф Едуард Льометър (на френски: Georges Henri Joseph Édouard Lemaître) (17 юли 1894 – 20 юни 1966) е белгийски католически свещеник, почетен архиерей и професор по физика и астрономия в Католическия университет в Льовен.

През 1927 г. Льометр изказва идеята за Големия взрив като теория за произхода на Вселената, която той нарича хипотеза за първичния атом [1][2]. Две години преди статията на Хъбъл той пръв предлага теорията за разширяващата се Вселена, широко и погрешно приписвана на Едвин Хъбъл [3][4]. Льометър пръв прилага познатият днес Хъбълов закон и прави първото пресмятане на това, което днес наричаме Хъбълова константа, която Льометър публикува през 1927 година [5][6][7][8].

Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Графичната схема е артистично виждане, което илюстрира разширението на плоска порция от Вселената след Големия взрив.

След класическо обучение в Езуитски колеж (гимназия) в Шарлероа Льометър започнва да учи гражданско инженерство в Католическия университет в Льовеин (1911). През 1914 година той прекъсва обучението си, за да служи като артилерийски офицер в Белгийската армия по време на Първата световна война. В края на военните действия той получил белгийски военен кръст с палми.

Източници[редактиране | редактиране на кода]