Западни подходи

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Западните подходи

Западни подходи (на английски: Western Approaches) – район от Атлантические океан, умиващ от запад Британските острови. Ограничен от запад с 30° W меридиан, а от север с ширината на остров Уестрей, и на юг с ширината на нос Лизард.

Района има стратегическа важност в хода на Битката за Атлантика, тъй като през него преминават всички пътища на конвоите по линията Англия-Северна Америка, и част от пътищата за северните портове на Съветския съюз. Това отлично се осъзнава както от немското командване, така и от британското. Лично адмирал Дьониц съсредоточава тук действията на подводниците си против корабоплаването на съюзниците.

На свой ред, Адмиралтейството за борбата с тях създава тук Командване на Западните подходи. В началния етап от Битката за Атлантика конвоирането се осъществява само от британските пристанища до меридиана 30° з.д. и обратно; зад неговите предели транспортите плават самостоятелно, т.е. Западните подходи ограничиват действията и на корабите на охраната.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Naval History of World War II, Bernard Ireland, ed. Harper Collins, 1998.
  • To Die Gallantly: the Battle of the Atlantic. T. J. Runyan, J. M. Copes, ed. Westview Press, 1995.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Западные подходы“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.