За неравенството на човешките раси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
За неравенството на човешките раси
Essai sur l'inégalité des races humaines
АвторЖозеф Артюр де Гобино
Първо издание1853/55 г.
Втора френска империя, Париж
ИздателствоDidot
Оригинален езикфренски
Жанрантропология
ПроизведенияTomes I et II, livres 1 à 4, dédicace à Georges V, roi de Hanovre, Didot, Paris, 1853./ Tomes III et IV, livres 5 et 6, conclusion générale, Didot, Paris, 1855.
Поредицада
Предходна1853
Следваща1855

бележки

За неравенството на човешките раси“ е есе, чийто автор е Жозеф Артюр де Гобино, който в произведението си развива расова теория, която цели разделянето на хората на висши и нисши отделни човешки раси. Расово-антропологичната конструкция развита в есето от Гобино прераства в школа в социологията до края на 19 век. От гледна точка на съвременната антропология, трудът се разглежда като ранен пример за научен расизъм.

Акцентът на есето е философски и е поставен върху дегенерацията, и е иделогически консервативен опит за защита на Стария ред във Франция отпреди т.нар. Велика френска революция – против включването на третото съсловие в управлението. С представянето на различни лингвистични и антропологични (цивилизационни) аргументи авторът е систематизирал в есето си разните силно вкоренени възгледи през епохата за расите. Моногенист на теория, но полигенист на практика, Гобино развива тезата, че смесването на расите ги дегенерира.

В противовес на това есе, Антенор Фирмен пише трактата „За равенството на човешките раси“ (на френски: De l'Égalité des Races Humaines), който ще окаже силно влияние върху световната литературна и политическа мисъл и се разглежда като предшестващ Негритюда.

Контекст[редактиране | редактиране на кода]

Книгата е посветена на Джордж V, последния крал на Хановер (1851 – 66). Във въведението, авторът представя мотивацията си да информира краля за „скритите причини за революциите, кървавите войни, и беззаконието“.

В писмо до граф Антон фон Прокеш-Остен от 1856 г., Гобино описва книгата си като основана на неговата „омраза към демокрацията и нейното оръжие – Революцията – омраза, която задоволих като показах откъде демокрацията и Революцията идвати накъде отиват“.

Цивилизациите според Гобино[редактиране | редактиране на кода]

Гобино твърди, че в историята не е имало повече от десет велики цивилизации, и че всички те са в една или друга степен наченати от бялата раса. Тези цивилизации са:

  1. Индийска цивилизация – основана от разклонение на арийците
  2. Египетска цивилизация – дело на арийска колония от Индия;
  3. Асирийска цивилизация – към която спадат културите на семитите и финикийците. Според Гобино това е хамито-семитска цивилизация, но със силно и/или под силно иранско влияние;
  4. Древногръцка цивилизация – арийска, но със семитски елементи;
  5. Китайска цивилизация – подобно на Египетската, основана от една арийска колония от Индия;
  6. Италийска цивилизация – мозайка от арийските култури на келтите, иберите и други народи, включително семитски;
  7. Германска цивилизация – генерирана от 5 век в западен дух – арийска;
  8. Алеганска цивилизация в Америка (Западна Вирджиния);
  9. Мексиканска цивилизация в Америка;
  10. Перуанска цивилизация в Америка;

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]