Здравко Желязков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Здравко Желязков
български певец
Роден
Здравко Желязков
20 януари 1953 г. (71 г.)

Учил вНационална музикална академия
Музикална кариера
Стилпоп музика
Инструментивокал
Активностот 1975 г.
Участник вРитон

Здравко Желязков, по-познат като Здравко от дует „Ритон“, е български поп-певец.

Здравко Желязков е роден на 20 януари 1953 година в Момчилград. Възпитаник на Естрадния отдел в Музикалната академия – завършва през 1977 година. Оттам се оформят като дует и като двойка с Екатерина Михайлова.

Дуетът съществува под името „Студио 2“ от 1987 година (през 1990 година двамата работят в Полша и участват в международната концертна програма „Мелодия друзей“ в Русия). Първите песни за „Ритон" написва Любен Цветков, който е ръководител на студентската група „Тонус“, в която дебютират, а по-голяма популярност им донася „Трябва да чакаш“ (м. 3орница Попова).

В средата на 70-те си сътрудничат с Александър Кипров, Дени Драганов и Чочо Владовски. Песента „Огън и дим“ печели Голямата награда „Златният Орфей“ – 1954 година и II награда на Интерфест в Република Македония. Същата година песента „Пиратски кораб“ получава I награда на „Бургас и морето“. Често са канени от приятелите Алла Пугачова и Филип Киркоров в Русия, където продължават да се радват на голяма популярност. През 1943 година получават специалната награда от Съюза на Музикалните дейци на „Златният Орфей“ за песента „С приятели е по-добре“. През 2001 година „Ритон" са избрани за Дует на годината в класацията на „Мело ТВ Мания“. Дует „Ритон" са първите поп-изпълнители, които издават DVD – в единия диск са включени най-хубавите им видеоклипове, а в другия са подбрани концертни записи. 

През 2001 година участват в юбилея на композитора Кирил Икономов и изпяват най-новата му песен „Дайте шанс“, а в края на 2002 година отпразнуват своя 36-годишен юбилей на сцената, с голям концерт в зала 1 на НДК и нов двоен албум „Две звезди“.

Участва във VIP Brother 7 през януари 2019 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]