Зев бен Шимон Халеви

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Зев бен Шимон Халеви (Z'ev ben Shimon Halevi, с английско име Warren Kenton) е автор на съчинения върху Кабала, астрология и театрално изкуство. Един от най-известните кабалисти на XX в.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Зев бен Шимон Халеви е роден на 8 януари 1933 г. в Лондон, в еврейско семейство. По бащина линия произхожда от семейството на сефарадски евреи от Бесарабия, а по майчина от ашкенази в Полша. Завършва Кралската художествена академия и Кралската академия за драматично изкуство в Лондон. Работи в психиатрични клиники, театрални работилници, в Кралската опера "Ковънт Гардън" и др. Изнася лекции в Теософското общество, Кралския художествен колеж, Уелският институт по архитектура, Юнгианския институт в Ню Мексико, както и по целия свят. Получава ласкави отзиви от принц Чарлз, Шиниъд О'Конър, Катлийн Рейн и др. Основател на организацията Кабала Общество в Ню Йорк. Живее и работи в Лондон.

Кабала[редактиране | редактиране на кода]

Изучава основно Кабала повече от 40 години и посещава древни кабалистични центрове в Израел, Испания, Франция, Северна Африка и др. Преподава Кабала от 1971 г. Неговата Кабала продължава традицията на испанската линия на Кабала (Толедската Кабала) и Соломон ибн Гебирол.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Автор е на книги за театралното изкуство, Кабала, астрология и космология, а също и на една новела. Книгите му са преведени на над 13 езика, включително и на български.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

  • Кабалистичната Вселена (A Kabbalistic Universe) (1977), преведена на български
  • Пътят на Кабала (The Way of Kabbalah) (1991), преведена на български

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]