Зелен чай

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Зеленият чай се приготвя единствено от листата на чаения храст, които са подложени на минимално окисляване по време на обработката им. Зеленият чай произхожда от Китай[1], но се свързва и с много други азиатски държави, като Япония и Южна Корея.

Чаша зелен чай, приготвен в Япония

В последните няколко години зеленият чай придобива все по-голяма популярност и в Западна Европа, както и в Северна Америка, и е на път да измести традиционно консумирания там черен чай. Зеленият чай се отглежда не само в Азия, но и на много други места по света, поради което вкусът му може да варира според различните условия, при които е отглеждан чаеният храст [2].

Дневни дози и състав на зеления чай[редактиране | редактиране на кода]

Чаша зелен чай съдържа 35 милиграма кофеин, като за сравнение чаша черен чай съдържа 45 милиграма, чаша нескафе - 66 милиграма, а чаша еспресо - 110 милиграма кофеин.

Веществата, които определят полезното действие на зеления чай се съдържат и в черния чай, но в значително по-малки количества.

Полезно действие на зеления чай[редактиране | редактиране на кода]

Плантация за отглеждане на чаен храст във Виетнам

Пиенето на зелен чай укрепва духа на човека и повишава неговия тонус. Зеленият чай има ободряващо действие, поради което се препоръчва при преумора.

Веществата, съдържащи се в зеления чай, прочистват кръвта от някои вещества, като например холестерола.

Зеленият чай помага при рязка загуба на телесна маса, тъй като помага за изграждането на мускулите и възвръща апетита. Приемът на зелен чай, както и на други вещества, не бива да се счита за заместител на здравословното хранене и физическите упражнения.

В зеления чай се съдържа и цинк, поради което се препоръчва за консумация и от бременни жени.

Полезно действие се наблюдава и при пушачите, тъй като зеленият чай спомага за отделянето на натрупаните вредни вещества в резултат на тютюнопушенето.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Tea Guardian. Green Teas: A (very) Brief History. // Посетен на 20 December 2010.
  2. The Tea Guardian. Quality Basics 1: Various Plants, Various Qualities. // Посетен на 20 December 2010.