Зелен чай

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Зеленият чай се приготвя единствено от листата на чаения храст, които са подложени на минимално окисляване по време на обработката им. Зеленият чай произхожда от Китай[1], но се свързва и с много други азиатски държави, като Япония и Южна Корея.

Чаша зелен чай, приготвен в Япония

В последните няколко години зеленият чай придобива все по-голяма популярност и в Западна Европа, както и в Северна Америка, и е напът да измести традиционно консумирания там черен чай. Зеленият чай се отглежда не само в Азия, но и на много други места по света, поради което вкусът му може да варира според различните условия, при които е отглеждан чаеният храст[2].

Дневни дози и състав на зеления чай[редактиране | редактиране на кода]

Чаша зелен чай съдържа 35 милиграма кофеин, като за сравнение чаша черен чай съдържа 45 милиграма, чаша нескафе – 66 милиграма, а чаша еспресо – 110 милиграма кофеин.

Веществата, които определят полезното действие на зеления чай се съдържат и в черния чай, но в значително по-малки количества.

Полезно действие на зеления чай[редактиране | редактиране на кода]

Плантация за отглеждане на чаен храст във Виетнам

Пиенето на зелен чай укрепва духа на човека и повишава неговия тонус. Зеленият чай има ободряващо действие, поради което се препоръчва при преумора.

Веществата, съдържащи се в зеления чай, прочистват кръвта от някои вещества, като например холестерола.

Зеленият чай помага при рязка загуба на телесна маса, тъй като помага за изграждането на мускулите и възвръща апетит.

Приемът на зелен чай, както и на други вещества, не бива да се счита за заместител на здравословното хранене и физическите упражнения.[3]

В зеления чай се съдържа и цинк, поради което се препоръчва за консумация и от бременни жени.

Полезно действие се наблюдава и при пушачите, тъй като зеленият чай спомага за отделянето на натрупаните вредни вещества в резултат на тютюнопушенето.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The Tea Guardian. Green Teas: A (very) Brief History // Архивиран от оригинала на 2010-12-23. Посетен на 20 декември 2010.
  2. The Tea Guardian. Quality Basics 1: Various Plants, Various Qualities // Архивиран от оригинала на 2011-02-05. Посетен на 20 декември 2010.
  3. Полезни свойства на зеления чай