Знаме на Османската империя

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Знаме на Османската империя
Flag of the Ottoman Empire (1844–1922).svg
Детайли
Притежател Османска империя
Утвърдено 1844 г.
Знаме на Османската империя в Общомедия

Знамената от османската епоха са били използвани от управляващите султани от османската династия. В Османската империя през годините на своето съществуване са използвани различни знамена, а султанът е използвал и различни лични знамена за различни поводи. Поради сложната социално-политическа организация, империята няма официално знаме до 1844 г. През 1844 г. като част от реформата на Танзимата е приет първият официален държавен флаг на империята. Знамето, съдържащо петолъчна звезда и полумесец, е в основата на съвременния флаг на Република Турция. Полумесецът и звездата на османското знаме са по-дебели, отколкото в сегашния си вид.

История[редактиране | редактиране на кода]

Ранният период на Османската империя се счита за период преди превземането на Константинопол през 1453 г. Осман I, основателят на османската власт, е обявен за глава на племето кайъ. Той наследява тази титла от баща си Ертогрул, а той от своя страна от Сулейман шах. Синът му Орхан I се жени за византийска принцеса и счита държавата му за наследник на Византийската империя. Знамето под него съчетава чертите на Византия и кайъ. Внукът на Осман, Мурад I отхвърля молбите за наследство от Византия, провъзгласявайки Османската империя. Той избра червеното знаме за знаме, въпреки че не е свързано с традиционните племенни цветове (бяло и златно) и популярните тюркски цветове (обикновено синьо, бяло и златно). Може би изборът е повлиян от връзката на този цвят с римляните.

Реформа и упадък[редактиране | редактиране на кода]

Знамето на османския флот е направено червено. Червеното трябва да го има в светските институции, а зеленото – в религиозните. Всички религиозни институции са „разделени“, но по това време халифът все още запазва религиозна роля. Флотът преминава през радикални реформи, но това не е нищо в сравнение с армейските реформи. Армията е изцяло възстановена. Еничарите са разпуснати и много от тях – убити, когато се съпротивляват на модернизацията. Империята е централизирана. Новият флаг е проектиран да замени всички знамена с един национален флаг. Резултатът е червено-бяло знаме с полумесец и звезда, което е предшественик на съвременния турски флаг. Секуларизацията прави религиите равнопоставени в правото, изоставяйки сложната йерархия на религията във връзка с данъчното облагане и търговията.

Знаме през годините[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]