Зопирион

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Зопирион (на латински: Zopyrionis, praefecti eius in Scythia; Zopyrione, Zopyrion; † 331 пр.н.е. или 325 пр.н.е.) е македонски военачалник, военен управител (strategos) в Тракия по времето на управлението на Александър Велики.

Когато Александър Велики е на поход в Азия регентът Антипатър назначава Зопирион за военен управител, стратег (strategos) на Тракия.

През 332 пр.н.е. Зопирион ръководи голям поход за подчиняване на гръцката колония Олбия на Черно море. Той прекосява Дунав с 30.000 души, за да марширува по брега. Обсадата не успява, понеже жителите се съпротивлявали и между другото освободили своите роби и на чуждите обещали жителство, за да участват в защитата на града. На връщане македонската войска е нападната от скитите и гетите, с които Олбия се е съюзила и Зопирион е убит.

Според Марк Юниан Юстин походът се състои през 331 пр.н.е., но за тази година стратег на Тракия е бунтуващият се Мемнон. Според Квинт Курций Руф походът се провежда през 325 пр.н.е., което означава, че Зопирион е служебен последник на Мемнон. Според него разгромяването на македонската войска и смъртта на Зопирион е допринесло за отделянето на множество тракийски племена под Севт III от македонското владичество.

Едва с назначаването на Лизимах за управител през 323 пр.не. се инсталира отново македонски режим в Тракия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония