Зъбен камък

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Зъбен камък

Зъбният камък представлява зъбен налеп от калциеви соли, предимно калциев фосфат и калциев карбонат, органични вещества, остатъци от храна, мъртви клетки от устната лигавица и др.

Образуване[редактиране | редактиране на кода]

Зъбният камък се образува най-често под задната повърхност на долните резци и по обърнатата към бузите страна на горните кътници.

Образуването на зъбния камък протича на два стадия:

  1. Натрупване на налеп по шийките на зъбите, състоящ се от муцин, отпаднали клетки от лигавицата на устата, остатъци от храна и микроорганизми. Този налеп се появява там, където зъбите не участват активно в процеса на дъвчене.
  2. Импрегнация на мекия налеп с калциевите соли съдържащи се в слюнката.

Методи за предпазване[редактиране | редактиране на кода]

Предпазването от зъбния камък се състои в редовна грижа за цялата устна кухина – редовно миене с четка, създаване на навик за правилно дъвчене, т.е. използването на всички зъби при сдъвкването на храната. Последното помага за естественото почистване на отлаганията по зъбите по време на хранене – хапката храна се трие в бузите, езика и зъбите. Това естествено самопочистване на зъбите и венечните повърхности се наблюдава единствено при употребата на непреработени, нерафинирани, твърди природни храни, като плодове, зеленчуци, ядки и др. Обратно, сладкишите, бонбоните, бисквитите, готвената, рафинираната и обработена храна съдействат за тяхното отслабване и заболяване.

Непочистеният зъбен камък може да предизвика възпаление на венеца, което води до пародонтит.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]