Иван Дойчинов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Иван Дойчинов
Иван Дојчинов
югославски партизанин
Роден
Починал

Иван Христов Дойчинов с псевдоним Диме Испанецът (на македонска литературна норма: Иван Дојчинов) е югославски партизанин, деец на комунистическата съпротива във Вардарска Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в Гевгели на 11 януари 1909 г. След Първата световна война емигрира в Аржентина и през 1932 г. става член на Аржентинската комунистическа партия. Става член на Секретариата на АКП в Буенос Айрес и на Антиимпералистическата лига на Аржентина. Сътрудничи активно на местните македонски организации и в. „Македонски глас“. Арестуван е и прекарва две години и половина в затвора. Участва в Испанската гражданска война и става член на Испанската комунистическа партия. Пленен е и вкаран в лагер във Франция.

През 1941 г. се включва в НОВМ като инструктор на Покрайненския комитет на ЮКП за Македония. През 1941 г. става член на Покрайненския военен щаб. През май 1943 г. става командир на Кичевско-мавровския народоосвободителен партизански отряд и командир на Първа оперативна зона на НОВ и ПОМ. По-късно е назначен за заместник-командир на трета македонска ударна бригада, дивизия и корпус. Делегат е на Първото заседание на АСНОМ и Второто заседание на АСНОМ.

След Втората световна война завършва Военната академия „Фрунзе“. През 1948 г. се връща и става полковник и командир на Валевската военна област, а по-късно – и началник на Оперативното отделение на 5-а армейска област. В края на 1950 г. е арестуван. Осъден е на 9 години затвор на 1 ноември 1951 г. Между март 1952 и 1954 г. изтърпява наказанието си в Билеча, а после – в Голи Оток и затвора в Белград.

Помилван е през 1956 г. и освободен. Започва да работи в Металургичен завод в Скопие, но през юни 1958 г. отново е арестуван, а след 6 месеца е освободен. Тогава емигрира в България, но пак се връща по-късно в Скопие.

Носител на Партизански възпоменателен медал 1941 г.[1].

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Македонска енциклопедија, том I. Скопје, Македонска академија на науките и уметностите, 2009. ISBN 978-608-203-023-4. с. 479. (на македонска литературна норма)
     Портал „Македония“         Портал „Македония