Иван Чолеев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Иван Чолеев
български географ и картограф
Роден
15 март 1947 г. (77 г.)

Националност България
Учил вСофийски университет
Научна дейност
Областгеография, картография
Работил вСофийски университет „Св. Климент Охридски“
Титлапрофесор, доктор на географските науки

Иван Янакиев Чолеев е български учен и университетски преподавател, географ, картограф, професор, доктор на географските науки. Той е един от доайените на българската картография.

Биография и научни приноси[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 15 март 1947 година в Каменица, Чепино или Лъджене, едно от трите села, които днес съставяляват град Велинград.

През 1971 година завършва специалност „география“ в Софийския университет. От 1974 г. е част от преподавателския състав на учебното заведение. Във връзка с научната си дейност, през 1975 г. за кратко е командирован във Виетнам. Първоначалните му научни интереси са в областта на климатологията и геоморфологията – защитава дисертация на тема „Образно-знаково моделиране на Западнородопското геоморфоложко пространство“. По-късно се ориентира към картографията и е дългогодишен преподавател по „Математическа география и картография“. Той е един от отговорниците за създаването на катедра „Картография и ГИС“ в Софийския университет и е първият неин ръководител. През 1989 г. става доцент, а от 2005 г. е професор.

Източници[редактиране | редактиране на кода]